Donald Trump neuspel na súde. Pomôže mu Elon Musk?

NETKY.SK • 7 Máj 2022, 09:55 • 2 min
Donald Trump neuspel na súde. Pomôže mu Elon Musk?

SAN FRANCISCO - Sudca federálneho súdu v Kalifornii zamietol v piatok žalobu bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý sa ňou snažil dosiahnuť odblokovanie svojho konta na sociálnej sieti Twitter.

slovakia

left justify in out

Sudca vo svojom rozhodnutí označil argument, že Twitter cenzuroval Trumpa v rozpore s právom na slobodu prejavu, za slabý, pretože prvý dodatok ústavy zakazuje vládnym orgánom, nie súkromným firmám, zasahovať do toho, čo hovoria občania.

 

img

 

„Zmluvné podmienky umožnili Twitteru konať tak, ako uzná za vhodné, pokiaľ ide o akýkoľvek účet alebo obsah a z akéhokoľvek dôvodu,“ uviedol sudca James Donato vo zdôvodnení svojho rozhodnutia o zamietnutí žaloby.

 

Donato nechal otvorené dvere, aby bolo možné žalobu, ktorú podal Trump, Americká konzervatívna únia a niekoľko ľudí, upraviť a znovu podať.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Taliani zhabali superjachtu za 636 miliónov eur, údajne patrí Putinovi!

 

Žaloba uvádza Twitter a jeho bývalého šéfa Jacka Dorseyho ako obžalovaných a žiada náhradu škody v hotovosti, ako aj vydanie príkazu na okamžité odblokovanie pozastavených účtov.

 

Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach zablokovali po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára 2021.

 

 

Kritici Trumpovi vyčítali, že k útoku podnecoval aj svojimi statusmi, čím porušil pravidlá online sietí. Krátko pred útokom vyslovil doteraz nepreukázané obvinenia z podvodov v prezidentských voľbách, ktoré prehral.

 

Súdna prehra prichádza v čase, keď miliardár Elon Musk kupuje Twitter a sľúbil, že obmedzí „moderovanie obsahu“ na zákonné minimum.

 

Možno vás zaujme: Jill Bidenová potešila amerických vojakov nevšedným darčekom




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies