Británia by mohla obnoviť vývoz jahňacieho mäsa do USA

NETKY.SK • 6 August 2016, 14:44 • 2 min
Británia by mohla obnoviť vývoz jahňacieho mäsa do USA

LONDÝN - Británia by mohla po viac ako dvoch desaťročiach obnoviť vývoz jahňacieho mäsa do USA.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to britské ministerstvo pre životné prostredie, potraviny a vidiecke záležitosti (DEFRA). Informovala o tom agentúra Bloomberg.

 

Americké ministerstvo poľnohospodárstva navrhlo Londýnu konzultácie o zrušení zákazu na dovoz jahňacieho a hovädzieho mäsa, ktorý zaviedlo v roku 1996, v čase, keď na britských ostrovoch vypukla tzv. choroba šialených kráv.

 

Export jahňacieho do USA by mohol Británii vygenerovať zhruba 35 miliárd libier (41,27 miliardy eur). DEFRA by ho chcela obnoviť už od budúceho roka.

 

Ministerstvo v Londýne, v snahe nájsť nový trh pre britských producentov jahňaciny, vyvíja tlak nielen na USA, ale aj na krajiny Blízkeho východu a Japonsko.

 

Najväčším odberateľom britskej jahňaciny bolo totiž doteraz Francúzsko, po ktorom nasledujú Nemecko, Írsko, Belgicko, Taliansko a Holandsko. Teda všetko členské štáty Európskej únie (EÚ). Ale britskí voliči v referende koncom júna rozhodli o odchode svojej krajiny z európskeho bloku, a tým aj z jednotného európskeho trhu. Nové podmienky fungovania obchodnej výmeny medzi Britániou a starým kontinentom zatiaľ nie sú známe, keďže Londýn sa chystá formálne požiadať o vystúpenie z EÚ až koncom tohto roka a následné rokovania potrvajú minimálne ďalšie dva roky. Ale britským exportérom hrozí, že sa ich prístup na európsky trh skomplikuje.

 

Úrady v Spojených štátoch medzitým navrhli revíziu podmienok pre dovoz mäsa z Británie. Opätovné otvorenie amerického trhu by tak bolo mimoriadne dobrou správou pre britských producentov. Americký trh je obrovský a predaj jahňaciny v krajine v uplynulých rokoch klesol, pretože ubudli domáci producenti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies