Bratislavský summit bude prvým krokom EÚ bez Veľkej Británie

NETKY.SK • 9 September 2016, 12:47 • 2 min
Bratislavský summit bude prvým krokom EÚ bez Veľkej Británie

BRATISLAVA – Neformálny summit v Bratislave bude veľmi dôležitým summitom pre dvadsaťsedmičku a bude zároveň prvým krokom EÚ bez Veľkej Británie. Pre TASR to povedal Ian Bond, riaditeľ pre zahraničnú politiku londýnskeho think tanku Centra pre európsku reformu

slovakia

left justify in out

"Svojím spôsobom to bude veľmi zvláštny summit, pretože Veľká Británia tam nebude mať svoje zastúpenie. Pravdepodobne jednou z hlavných tém diskusie bude práve to, čo robiť s Veľkou Britániou. Z toho dôvodu si myslím, že to bude veľmi dôležitý summit pre dvadsaťsedmičku," uviedol Bond.

 

Podľa jeho slov nutnosť usporiadať neformálny summit spočíva v tom, že Briti sú ešte stále členmi EÚ s povinnosťami, ale rovnako aj s právami. "Stretnutie Európskej rady sa nemôže konať bez pozvania členského štátu. My sme stále členmi so všetkými právami, ktoré prináležia i ostatným členom EÚ. Čiže ak chcete riešiť problémy bez Britov, riešením je mať neformálne stretnutie, ktoré oficiálne nie je označené ako stretnutie EÚ," vysvetľuje analytik.

 

Na neformálnom summite sa podľa neho budú rozoberať mnohé významné témy, akými sú napríklad európska bezpečnosť či migračná kríza. Upozornil však na to, že medzi politikmi a populáciou musí byť otvorenejšia diskusia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies