Ako môžeme pomôcť obetiam domáceho násilia?

NETKY.SK • 4 December 2020, 17:02 • 2 min
Ako môžeme pomôcť obetiam domáceho násilia?

Šestnásťdňová kampaň za odstránenie násilia páchaného na ženách, sa začala 25. novembra Medzinárodným dňom pre odstránenie násilia na ženách a končí sa desiateho decembra Dňom ľudských práv. Odštartovalo ju v roku 1991 Centrum pre globálne vedúce postavenie žien. Odvtedy sa do nej zapojilo viac ako šesťtisíc organizácií v 187 krajinách.

slovakia

left justify in out

Česká nezisková organizácia ROSA, poskytujúca komplexnú pomoc ženským obetiam domáceho násilia, zverejnila príbehy 169 žien, ktoré o život pripravil partner, či manžel, na území Českej republiky, za posledných 20 rokov.

 

 

Podľa údajov štatistík Prezídia policajného zboru Slovenskej republiky, od roku 2010 do roku 2016, bolo zaznamenaných 63 trestných činov s následkom smrti žien, ktoré zavraždil ich partner. V roku 2018 bolo rukou partnera zavraždených 5 žien a polícia zaznamenala 1608 násilných trestných činov medzi partnermi

 

 

Ženy, ako štyridsaťročná Michaela z Čiech, matka dvoch maloletých detí, ktorú zabil manžel minulý rok, ako trest za to, že našla v sebe silu podať kvôli týraniu  žiadosť o rozvod. Alebo 28 ročná Vendula, matka jedného maloletého dieťaťa, ktorú zavraždil bývalý partner, potom, ako naňho podala trestné oznámenie za napadnutie a útok nožom . 

 

Psychicky a fyzicky týrané ženy väčšinou znášajú násilie, kvôli ekonomickým dôvodom, deťom, nátlaku i z viery, že raz sa to zlepší. Mnohé aj pre pocit, že sa ani nemajú na koho obrátiť a neexistuje nik, kto by im vedel skutočne pomôcť. Za každou vraždou sa tak skrývajú roky a mesiace strachu, mlčania a bolesti.

 

img

 

Násilných partnerov asi zmeniť nedokážeme. Čo dokážeme zmeniť, je náš prístup.

Empatiu, podporu a pomoc, dokážeme poskytnúť, ak vystúpime zo svojej komfortnej zóny a začneme byť všímaví.

 

Byt, z ktorého sa deň čo deň ozýva krik. Suseda, či kolegyňa, ktorá máva pričasto modriny, či zlomeniny, spôsobené “náhodnými úrazmi a vlastnou nešikovnosťou”. Mnohokrát mávneme rukou, alebo pridáme hlasitosť na televíznom prijímači. Sklopíme zrak vo výťahu, lebo nás sa to netýka.

 

Aj vďaka tomuto  pribúdajú čísla v štatistikách. Nie nadarmo sa hovorí, že zlo sa šíri najviac tam, kde dobro zostane ticho.

Tieto ženy sú viac ako číselný údaj. Sú matkami, dcérami a priateľkami. Ak sme sa aj s násilím nestretli priamo vo vlastnej rodine, mala by sa nás táto téma dotýkať. Raz to môže byť aj naša sestra či dcéra. Potrebujeme tiež prestať so stigmatizáciou obetí a premýšľať o týchto  ženách, ako o niekom, kto si utrpenie a smrť zaslúžil. Je potrebné vidieť viac ako "Mohla odísť, len nechcela."

 

img

 Pomôcť môžeme každý deň, nielen počas kampane. 

Naša pomoc môže zahŕňať aj poskytnutie kontaktov na organizácie, ktoré sa obetiam domáceho násilia venujú.

 

  Na stránke Ministerstva Spravodlivosti Slovenskej republiky, je zverejnený zoznam jedenástich registrovaných organizácií, ktoré môžu byť týranej žene nápomocné. Tiež existujú rôzne občianske združenia, napríklad OZ Pomoc obetiam násilia, ktoré má na svojej stránke zverejnené aj číslo nonstop linky, kam môže žena zavolať .

 

Ďaľšie dôležité kontakty, môžete nájsť na stránke zastavmenasilie.gov.sk .

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies