V Jeruzaleme vystavuje svoje diela 10 významných umelcov zo SR

NETKY.SK • 27 Apríl 2022, 14:28 • 2 min
V Jeruzaleme vystavuje svoje diela 10 významných umelcov zo SR

JERUZALEM/BRATISLAVA - Aktuálne najväčšia výstava slovenského súčasného umenia v zahraničí sa koná do 15. júna v Slovenskom inštitúte v izraelskom Jeruzaleme. Na výstave Expedition 10, ktorej kurátorom je Vladimír Beskid, je prezentovaných desať významných slovenských umelcov.

slovakia

left justify in out

 

Výstava predstavuje aktuálny vizuálny jazyk slovenskej scény ako vstupnú „expedíciu" do nových slovensko-izraelských kultúrnych vzťahov. Čo sa týka zobrazených tém, výstava je podľa jej kurátora „pestrou zostavou aktuálnych tém a spôsobov myslenia". V dielach figurálnej maľby Michala Černušáka a Erika Šilleho sú podľa Beskidových slov viditeľné „sociálno–politické kontexty globálneho sveta", ako napríklad korporácie či téma manipulácie.

 

Multimediálny umelec Marek Kvetan a fotografka Mária Švarbová zase prinášajú „intímnejšie polohy s historickými odkazmi na architektúru a atmosféru predošlých čias a kutilstva". Vlasta Žáková svojimi textilnými plastikami ukazuje „dramatické príbehy mladej generácie a ich afterpárty".

 

img

 

Ďalší z tvorcov, ako napríklad Tomáš Libertíny, Ašot Haas či Ján Vasilko, skúmajú „osobitosti samotného vizuálneho jazyka a jeho vyjadrovacích prostriedkov". Súčasťou výstavy sú aj diela konceptuálneho umelca Viktora Freša a Vladimíra Ossifa, predstaviteľa abstraktnej postgeometrickej maľby.

 

img

 

„O Slovensko a naše umenie je v Izraeli veľký záujem," uviedol Urik. Priblížil, že o spoluprácu so slovenskými umelcami majú záujem významné izraelské kultúrne inštitúcie. V centre Jeruzalema – mesta, ktoré ročne navštívi 4,5 milióna turistov – bude podľa jeho slov umiestnená socha popredného slovenského sochára Bohuša Kubinského. Jurik dodal, že Slovensko bude hlavným hosťom jubilejného 10. ročníka najväčšieho fotografického festivalu v Izraeli – Israel Photo.

 

Slovenský inštitút v Jeruzaleme funguje už od 1. septembra 2021, avšak z dôvodu pandemických opatrení mohol byť slávnostne otvorený až 13. apríla tohto roku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies