Čím všetkým sa dnes bude zaoberať parlament?

NETKY.SK • 9 Február 2022, 08:38 • 2 min
Čím všetkým sa dnes bude zaoberať parlament?

BRATISLAVA - V parlamente dnes odznejú záverečné reči a následne má poslanecké plénum po 11:00 hlasovať o súhlase s obrannou dohodou s USA. Vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na rokovanie 56. schôdze kabinetu predloží aj návrh zákona o pozemkových úpravách. Vláda má tiež odsúhlasiť napríklad sumu refundácie ale aj návrh Revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Dohoda s USA

 

Hlasovanie o dohode môže byť tesné. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) cez víkend hovoril, že je to „pol na pol“. Koalícia disponuje dohromady 90 hlasmi, časť vládnych poslancov však dohodu nemusí podporiť. Klub Sme rodina podľa jeho šéfa Petra Pčolinského dostal pri rozhodovaní „zelenú kartu“ a tiež poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) majú podľa predsedu klubu Michala Šipoša hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia.  Klub SaS avizoval, že zmluvu podporí. Koalícii môžu chýbať nejakí poslanci, ktorí sú pre koronavírus v karanténe. Na prijatie zmluvy je potrebný súhlas minimálne 76 poslancov zo 150-člennej národnej rady.

 

img


Rozprava k obrannej dohode bola v utorok 8. februára napokon krátka, hoci sa do nej písomne prihlásilo 31 poslancov. Viackrát sa stretlo poslanecké grémium z dôvodu rušenia poriadku v rokovacej sále. V diskusii vystúpil len minister obrany Jaroslav Naď, na ktorého počas vystúpenia pískali poslanci opozície a nebolo ho riadne počuť.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) prečítal prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Tomu vládni poslanci neumožnili k dohode vystúpiť. Na druhý pokus predniesol svoju reč šéf opozičnej strany Smer–sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Prvý raz ho poslanci strany Kotlebovci–Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) tiež rušili pískaním. Počas vystúpenia Petra Osuského (SaS) poslanec Stanislav Mizík (ĽSNS) pustil z reproduktorov v rokovacej sále sirénu a muselo sa zísť poslanecké grémium. Po jeho skončení šéf parlamentu Kollár navrhol po opakovanom porušovaní rokovacieho poriadku opozíciou ukončiť rozpravu. Vládni poslanci jeho návrh schválili.

 

img
 

Pôdohospodárstvo a vidiek

 

Na rozvoj pôdohospodárstva a vidieka má ísť v najbližších piatich až siedmich rokoch 4,262 miliardy eur z verejných zdrojov, z toho 3,396 miliardy eur z eurofondov. Vyplýva to z návrhu Strategického plánu SR Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) na roky 2023 až 2027, o ktorom bude v stredu rokovať vláda.

 

Vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka predloží aj návrh zákona o pozemkových úpravách. Legislatívna úprava rozširuje dôvody vykonania pozemkových úprav, reaguje na zmenu klimatických podmienok a je zameraná na potrebu zabezpečenia zadržiavania vody v krajine.

 

Refundácia

 

Vláda má tiež odsúhlasiť sumu refundácie, ktorú vyplatí obciam a mestám v súvislosti s nákladmi na opatrenia počas pandémie ochorenia COVID-19, celková výška príspevku, ktorá sa má prerozdeliť medzi samosprávy, dosahuje 2 498 340 eur. Výška požadovanej sumy bola o takmer 1,3 milióna eur vyššia, časť položiek nebola uznaná.

 

img

 

Potravinová a materiálna pomoc

 

Kabinet sa bude zaoberať aj návrhom Revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci 2014 – 2020, ktorý predpokladá, že prostredníctvom iniciatívy REACT-EU bude pre Slovensko v rámci operačného programu na rok 2022 vyčlenená dodatočná suma vo výške takmer štyroch miliónov eur.

 

Ozbrojené sily

 

Ministri majú schváliť aj rozšírenie výcvikových aktivít Ozbrojených síl SR, má ísť o reakciu na vývoj bezpečnostnej a geopolitickej situácie v Európe, v zozname pribudli napríklad cvičenia v Poľsku či na Ukrajine.

 

img

 

Rekonštrukcia

 

Kabinet má odobriť aj takmer štyri milióny eur na rekonštrukciu vládneho Hotela Bôrik v Bratislave, dôvodom je znížiť energetickú náročnosť objektu, postaveného v polovici 70. rokov.

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas predchádzajúcich dní avizoval, že vláda sa má zaoberať aj pomocou subjektom verejnej a štátnej správy zasiahnutým výrazným zdražením energií.

 

Prečítajte si: Žilinka chcel vystúpiť v pléne! Obrátil sa na Kollára, no parlament ho okamžite stopol



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies