Bratislava je v projekte zameranom na rozvoj pozitívne energetických oblastí

NETKY.SK • 4 November 2019, 16:48 • 2 min
Bratislava je v projekte zameranom na rozvoj pozitívne energetických oblastí

BRATISLAVA - Od novembra sa začala realizácia "smart city" projektu Atelier - Inteligentné mestá riadené komunitami. Zameria sa na rozvoj pozitívne energetických oblastí vo dvoch ukážkových mestách Amsterdam a Bilbao.

slovakia

left justify in out

Projekt je koordinovaný mestom Amsterdam a realizovaný so zapojením 30 partnerov z 11 európskych krajín. Jeho súčasťou je aj mesto Bratislava. O tom informoval hovorca bratislavskej samosprávy Peter Bubla.

 

Projekt je zameraný na rozvoj pozitívne energetických oblastí s hlavnými ambíciami udržateľnosti a uhlíkovej neutrality, realizovaný v ôsmich európskych mestách, a to v dvoch pilotných mestách projektu v holandskom Amsterdame a španielskom Bilbau a so zapojením spolupracujúcich miest - Bratislava, Budapešť, Kodaň, Krakov, Matoshnos a Riga.

 

Projekt predstaví inovatívne riešenia, ktoré integrujú budovy s inteligentnou mobilitou a technológiami a energiu viac vytvárajú než spotrebúvajú.

 

Spolupracujúce mestá ako Bratislava budú replikovať a prispôsobovať úspešne implementované riešenia a poslúžia ako testovacie lokality pre budúce inteligentné mestá.

 

"Obyvatelia, miestne iniciatívy a energetické spoločenstvá budú zapojené do rozhodovacích procesov a aktivít a budú sa intenzívne zapájať do rozvoja technických riešení počas celého projektu. Občania budú zapojení do inovačných ateliérov s cieľom dosiahnuť maximálny vplyv pre rozvoj pozitívne energetických oblastí," spresnil Bubla.

 

Frank Tazelaar, vedúci útvaru udržateľnosti mesta Amsterdam priblížil, že ich víziou je vytvoriť špecializované inovačné ateliéry pozitívne energetických oblastí s cieľom posilniť miestny inovačný ekosystém a odstrániť právne, finančné alebo sociálne prekážky zavádzania inteligentných riešení.

 

 

"Inovačné ateliéry budú sebestačné a budú pokračovať dlho následne po ukončení projektu, a tak budú motormi na zdokonaľovanie a replikáciu riešení v mestách projektu Atelier a mimo nich v Európe a vo svete. Okrem toho prostredníctvom aktívneho vzdelávacieho programu zachytíme a odovzdáme poznatky a skúsenosti získané z našich inovačných ateliérov," povedal.

 

Každé z ôsmich zapojených miest má vypracovať víziu mesta - City Vision 2050 s cieľom zabezpečiť plynulú premenu mesta od plánovania k implementácii a ďalšie rozširovanie a replikáciu riešení.

 

 

Spustená bude aj webstránka projektu www.smartcity-atelier.eu, ako aj publicita cez sociálne médiá pre komunikáciu a spoluprácu partnerov projektu Atelier i výmenu poznatkov smart city riešení.

 

Projekt Atelier je financovaný Európskou komisiou v rámci programu Európskej únie na podporu výskumu a inovácií Horizont 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies