Branislav Panis od 1. apríla povedie Slovenské národné múzeum

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 15:26 • 2 min
Branislav Panis od 1. apríla povedie Slovenské národné múzeum

BRATISLAVA - Branislav Panis vedie od 1. apríla Slovenské národné múzeum (SNM). Minister kultúry Marek Maďarič menoval Panisa v piatok 31. marca za šéfa najväčšej kultúrnej inštitúcie na Slovensku na základe výsledkov výberového konania.

slovakia

left justify in out

Panis bol dočasne menovaný za generálneho riaditeľa SNM už od októbra 2016 po tom, čo jeho predchodca Viktor Jasaň k 1. októbru 2016 odišiel do dôchodku. Informuje o tom referát styku s médiami Ministerstva kultúry SR na webstránke ministerstva. 

Branislav Panis vyštudoval históriu a klasické jazyky na Fakulte humanistiky Trnavskej univerzity (v súčasnosti Filozofická fakulta TU). Od roku 1999 pôsobil v Slovenskom národnom múzeu - Historickom múzeu, od roku 2005 ako jeho riaditeľ. Počas svojho pôsobenia v múzeu sa ako autor, spoluautor, kurátor alebo komisár zúčastnil na realizácii desiatok výstav na Slovensku a v zahraničí. V súčasnosti je odborným garantom výstavného projektu pripomenutia 100. výročia založenia Československa, dodalo v tlačovej správe ministerstvo kultúry. 

Pod správu Slovenského národného múzea, patria stovky objektov vrátane národných kultúrnych pamiatok. SNM plní svoje úlohy prostredníctvom riaditeľstva a 18 špecializovaných múzeí. Múzeá má aj na Bratislavskom hrade, hrade Červený Kameň, hrade Modrý Kameň, na zámku Bojnice a v kaštieli Betliar.

 

Do SNM patrí aj náš najväčší skanzen – Múzeum slovenskej dediny v Martine a tiež skanzen Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Súčasťou SNM - Spišského múzea v Levoči je aj jeden z najväčších hradných komplexov v Európe - Spišský hrad, ktorý je zapísaný v rámci pamiatkového súboru Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

 

Pod SNM patrí i sieť múzeí venovaných kultúre národnostných menšín žijúcich na Slovensku – Chorvátov, karpatských Nemcov, Maďarov, Rusínov, Ukrajincov a Židov. Súčasťou SNM je aj špecializovaný verejný archív a vedecká knižnica. Národné múzeum ako rozsiahla celoštátna inštitúcia spravuje takmer štvormiliónový zbierkový fond. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies