Borec: Infozákon je pripravený posunúť na rokovanie vlády

NETKY.SK • 3 Január 2015, 10:29 • 2 min
Borec: Infozákon je pripravený posunúť na rokovanie vlády

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Tomáš Borec je pripravený predložiť na vládu novelu infozákona.

slovakia

left justify in out

„Nevidím v tom problém, ešte sa vyhodnocujú nejaké pripomienky predložené v rámci interného pripomienkovania,“ uviedol minister pre médiá. Dodal, že ešte nevidel konečnú verziu navrhovaných zmien.

 

Róbert Dobrovodský, predseda pracovnej skupiny, ktorá novelu pripravovala, pre agentúru SITA uviedol, že novelou „nechcú znížiť prístup k informáciám, ale odstrániť aplikačné problémy“. Podrobnosti zatiaľ nechcel zverejniť, kým sa text interne pripomienkuje. V pracovnej skupine, ktorá novelu pripravovala, boli aj zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska a tretieho sektora. 

Na margo teraz platného zákona Dobrovodský konštatoval, že Slovensko má v Európe najliberálnejší zákon o prístupe k informáciám. Otázky, ktoré dostávajú štátne orgány, obce, vyššie územné celky a ďalšie subjekty povinné na jeho základe poskytovať informácie, by sa dali podľa Dobrovodského rozdeliť približne do troch skupín. Jedna tretina sú otázky od normálnych žiadateľov, pričom takýto žiadateľ položí otázku približne raz za tri roky. 

 

Na tretinu otázok by už teraz povinné osoby nemuseli odpovedať, ak by dobre narábali so zákonom. Nemusia totiž poskytnúť informáciu, ktorú nemajú k dispozícii a musia ju ako novú vytvoriť. Nemusia teda robiť žiadne analýzy, rozbory, prognózy, porovnania či výklady zákonov. Keďže majú obavy z priestupkovej zodpovednosti, tak veľakrát odpovedajú nad rámec zákona, dodal Dobrovodský. 

Jednu tretinu tvoria šikanózne otázky. Ide o prípady, keď žiadateľ chce „všetko“, pričom v jeho žiadosti ustupuje kvalita informácie nad rozsahom. Je neprípustné ochromiť otázkami chod úradov, na ktoré sú smerované, zdôraznil Dobrovodský. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies