Bombový útok na Sísího predvolebnom mítingu si vyžiadal troch zranených

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 09:45 • 2 min
Bombový útok na Sísího predvolebnom mítingu si vyžiadal troch zranených

KÁHIRA - Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia pri výbuchu bomby, ku ktorému došlo v sobotu v egyptskej metropole Káhira počas predvolebného mítingu prezidentského kandidáta a bývalého šéfa armády Abdala Fattáha Chalíla Sísího. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Neznámy páchateľ, idúc na motorke, hodil po domácky zostrojenú nálož smerom k Sísího stúpencom na pouličnom stretnutí približne 150 ľudí, ktoré sa uskutočnilo v severovýchodnej štvrti mesta. Sísí, ktorý na podujatí nebol prítomný, je s podporou médií a verejnosti favoritom prezidentských volieb naplánovaných na 26.-27. mája.
      

Sísí sa počas svojej predvolebnej kampane z bezpečnostných dôvodov vyhýba verejným vystúpeniam. Podľa vlastných slov, ktoré vyslovil v televíznom rozhovore, prežil už dva atentáty na svoju osobu, detaily incidentov však neuviedol. Zatiaľ nie je zrejmé, či bol útok zameraný na políciu alebo Sísího podporovateľov.
      

Sobotňajší incident podčiarkuje pretrvávajúcu nestabilitu v Egypte takmer rok po zvrhnutí bývalého islamistického prezidenta Muhammada Mursího za podpory armády pod Sísího velením. Odvtedy krajina zaznamenala výrazný nárast militantných útokov, ktoré si medzi policajtmi a vojakmi vyžiadali stovky obetí na životoch.
      

Za väčšinou útokov priťahujúcich publicitu je islamistická skupina Ansár Bajt al-Makdís, ktorá má svoje bašty na Sinajskom polostrove. Jej zneškodnenie sa však ukázalo ako veľmi náročné, rovnako ako odzbrojenie militantov pôsobiacich pozdĺž hraníc s Líbyou, ktorí sa stávajú hrozbou, tvrdia bezpečnostné sily.
      

Sísího jediným protikandidátom je ľavicový politik Hamdín Sabáhí, ktorý v prezidentských voľbách v roku 2012 skončil tretí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies