Ukrajinský minister označil hlavnú chybu Ruska na Donbase

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 19:07 • 2 min
Ukrajinský minister označil hlavnú chybu Ruska na Donbase

MOSKVA - Minister pre dočasne okupované územia Ukrajiny Oleksij Reznikov v rozhovore pre Obozrevatel hovoril o hlavnej chybe Ruska v súvislosti s konfliktom na Donbase.

slovakia

left justify in out

Podľa neho zhoršenie situácie v regióne povedie k tvrdším obmedzeniam voči Moskve zo strany Európy, USA a Kanady, v dôsledku čoho sa môže narušiť sankčná imunita Ruska.

 

Minister tiež poznamenal, že neverí v skutočnú hrozbu pre Ukrajinu zo strany Ruska, pretože zhoršenie vzťahov je pre Moskvu nerentabilné. Podľa Reznikova sa Rusi najčastejšie riadia pragmatickými úvahami, hoci „sa často mýlia“. „Ich hlavnou chybou je, že sa nikdy nenaučili rozumieť Ukrajine,“ uviedol.

 

Konflikt na Donbase trvá už sedem rokov, obeťami sa stalo asi 13-tisíc ľudí. O urovnaní sa rokuje na stretnutiach kontaktnej skupiny v Minsku. Strany prijali niekoľko dokumentov zameraných na riešenie konfliktu, naďalej sa však strieľa.

 

Situácia sa zhoršila

Od februára sa situácia začala zhoršovať: došlo k atentátu na veliteľa práporu Ľudových milícií Doneckej ľudovej republiky, ukrajinské bezpečnostné sily ostrieľali z mínometov Gorlovku a okraj Donecku a boje sa zintenzívnili. Samostatne vyhlásene republiky sa domnievajú, že v Kyjeve sa pripravuje rozsiahla ofenzíva, ktorá stiahne nové sily k kontaktnej línii. V ukrajinskom hlavnom meste túto informáciu čiastočne potvrdili: 22. februára hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Ruslan Khomchak uviedol, že armáda pracuje na scenári útokov v mestskom prostredí.

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov opakovane vyzýval kyjevské úrady, aby prestali sabotovať vykonávanie minských dohôd a nevyhýbali sa priamemu dialógu s Doneckom a Luganskom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies