Boko Haram premenúva mestá na území Nigérie, ktoré dobyl

NETKY.SK • 10 November 2014, 12:38 • 2 min
Boko Haram premenúva mestá na území Nigérie, ktoré dobyl

LAGOS - Extrémistické islamistické hnutie Boko Haram (v preklade "západné vzdelanie je hriech"), ktoré už niekoľko rokov vedie boj s nigérijskou vládnou armádou, pokračuje v zavádzaní svojich poriadkov na dobytých územiach.

slovakia

left justify in out

Britská stanica BBC tak s odvolaním sa na výpovede utečencov informovala, že Boko Haram premenovalo nedávno dobyté mesto Mubi na Madinatul Islam, čo v preklade znamená Mesto islamu.

 

Mubi, ktorá je druhým najväčším mestom štátu Adamawa, padlo do rúk islamistov v októbri po prudkých bojoch s vládnou armádou. Mubi je súčasne najväčším mestom, ktoré Boko Haram ovláda. Podľa výpovedí očitých svedkov boli v Mubi vypálené všetky kresťanské chrámy a v uliciach hliadkujú ozbrojení islamistickí radikáli.

 

Nové meno dostalo aj mesto Gwoza v štáte Borno, ktoré sa po novom podľa islamistov volá Dar ul-Hikmah, čo v preklade znamená Dom múdrosti.

 

Obe mestá sa nachádzajú na území kalifátu, ktorý Abubakar Shekau, vodca Boko Haram, vyhlásil na dobytých územiach na severovýchode Nigérie koncom augusta. Islamisti ovládli aj obchodné centrum štátu Adamawa - mesto Michika -, ktoré leží pri hraniciach s Kamerunom, čo vyvoláva obavy, že Boko Haram by sa mohlo pokúsiť dobyť ďalšie územie, aj mimo Nigérie. 

 

Od polovice roka 2013 zameriava Boko Haram svoje útoky na príslušníkov poriadkových síl i na civilistov kresťanského a moslimského vierovyznania - útočí na nich doma, na trhoviskách, v nemocniciach a školách. 

 

BBC upozorňuje, že Boko Haram pred niekoľkými mesiacmi začala meniť taktiku svojho boja, keď útoky v štýle "zasiahnuť a utiecť" vystriedala snaha zmocniť sa území a kontrolovať ich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies