Boje v Južnom Sudáne si vyžiadali už asi 500 mŕtvych

NETKY.SK • 18 December 2013, 09:40 • 2 min
Boje v Južnom Sudáne si vyžiadali už asi 500 mŕtvych

NEW YORK - Boje medzi provládnymi vojakmi a vzbúrencami v Južnom Sudáne si tento týždeň vyžiadali už asi 500 mŕtvych a 800 zranených. V utorok o tom informovala Bezpečnostná rada OSN (BR OSN), ktorá sa situáciou zaoberala.

slovakia

left justify in out

Šéf mierotvornej misie OSN Herve Ladsous rade povedal, že asi 20 000 ľudí opustilo svoje domovy a ukrylo sa v priestoroch OSN v hlavnom meste Juba. Presný počet obetí na životoch nie je známy, keďže údaje získané z nemocníc a márnic sa nedali nezávisle overiť. Okrem hlavného mesta Juba prebiehajú boje aj v meste Pibor. BR OSN vyjadrila v tejto súvislosti "vážne znepokojenie" a vyzvala na okamžité zastavenie násilia.

Juhosudánsky prezident Salva Kiir obvinil z pokusu o prevrat vojakov, ktorí zostávajú verní bývalému viceprezidentovi Riekovi Macharovi. Ten je označovaný za Kiirovho úhlavného súpera, čo viedlo k jeho júlovému odvolaniu z funkcie. Úrady v posledných dňoch zadržali desať Macharových prívržencov vrátane exministrov, sám bývalý viceprezident je však stále na úteku. BR OSN vyzvala obe strany konfliktu, aby začali rokovať o jeho ukončení. 

Kiir v júli odvolal celú vládu ako aj viceprezidenta Machara, čo v najmladšej krajine sveta vyvolalo nové obavy z nestability. Mnohí z ministrov boli kľúčovými postavami v Sudánskom ľudovooslobodzovacom hnutí alebo jeho ozbrojeného krídla, ktoré v rokoch 1983 až 2005 viedlo krvavú vojnu proti vláde v Chartúme. Zmeny na politickej scéne boli najväčšími od vyhlásenia nezávislosti Južného Sudánu, ktorý vznikol v júli 2011 oddelením od Severu. Napriek ropnému bohatstvu je krajina jednou najchudobnejších na svete a zostáva do značnej miery závislá od zahraničnej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies