Boeing: Vesmírna loď Starliner bude do marca pripravená na let s posádkou

NETKY.SK • 8 August 2023, 12:24 • 2 min
Boeing: Vesmírna loď Starliner bude do marca pripravená na let s posádkou

WASHINGTON - Firma Boeing v pondelok oznámila, že jej vesmírna loď Starliner bude pripravená na prvý let s posádkou do marca budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Program vývoja vesmírnej lode Starliner zaznamenal viacero odkladov, ktoré spôsobili v pôvodnom harmonograme tohto projektu časový sklz. Astronautov mala na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) vyniesť už v júli, počas testovania však technici odhalili nové problémy súvisiace s padákovým systémom i ďalším komponentom.

 

"Na základe súčasných plánov očakávame, že kozmická loď bude pripravená začiatkom marca," povedal Mark Nappi, viceprezident Boeingu a riaditeľ programu vývoja vesmírnej lode Starliner. Dodal, že termín štartu rakety bude závisieť od harmonogramu vesmírneho kalendára. O konečnom dátume bude Boeing rozhodovať spolu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) a spoločnosťou United Launch Alliance (ULA), ktorá pre Starliner poskytuje nosnú raketu Atlas V

Nappi tiež priblížil podrobnosti k oprave chýb, ktoré technici odhalili počas testovania pred plánovaným júlovým letom k ISS. Kozmickej lodi Starliner sa vlani v máji prvýkrát podarilo dostať k ISS bez posádky. NASA dúfa, že Starliner bude môcť využívať ako druhú "taxi" službu pre svojich astronautov na ISS. Túto službu v súčasnosti poskytuje firma SpaceX miliardára Elona Muska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: NASA / Kim Shiflett
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies