Blíži sa súdny proces v korupčnej kauze Osbrlie

NETKY.SK • 18 Január 2014, 11:48 • 2 min
Blíži sa súdny proces v korupčnej kauze Osbrlie

BRATISLAVA – Koncom januára by sa mal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku rozbehnúť súdny proces korupčnej kauzy Osrblie z éry bývalej vlády.

slovakia

left justify in out

V prípade ide o údajné vymáhanie provízie vo výške desiatich percent zo štátnej dotácie pre dostavbu národného športového biatlonového areálu v Osrblí, kde sa v minulosti odohrali majstrovstvá Európy. V kauze figuruje aj bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej Martin N. Ako informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková, pojednávanie sa má začať 28. januára výsluchmi obžalovaných, na druhý deň by mali vypovedať štyria svedkovia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu z nepriamej korupcie v tejto kauze 19. decembra 2012. Martina N. a bývalého veľvyslanca v Keni Igora L. žalobcovia podozrievajú, že od šéfa stavebnej firmy Petra Kňazíka a jeho údajného komplica Pavla Prečucha prijali v júli 2011 úplatok vo výške 30-tisíc eur v súvislosti s vybavením dotácie 300-tisíc eur na dokončenie pozastavenej prestavby a rekonštrukcie Národného športového areálu Osrblie. Celková dotácia predstavovala 1,6 milióna eur - tvoril ju milión eur z ministerstva školstva, 300-tisíc z rezortu financií a 300-tisíc eur z rezervy premiérky. Pri policajnej akcii 29. júla 2011 zadržali Igora L. v kancelárii Martina N. , keď prevzal údajný úplatok od stavebníka. 

Sudca prípad najprv rozhodol trestným rozkazom ešte 10. októbra minulého roka a vtedy uznal štvoricu obvinených mužov vinnými. Martinovi N. a jeho spoluobvinnému Igorovi L., ktorý bol v minulosti veľvyslancom v Keni, sudca trestným rozkazom vymeral rovnaké podmienečné tresty, konkrétne jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky a peňažný trest – každému 10 tisíc eur. Peter Kňazík dostal deväť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a Pavol Prečuch polročný trest s podmienečným odkladom na jeden rok. Pre dvojicu Kňazík a Prečuch je verdikt právoplatný, lebo sa proti nemu neodvolali ( v prípade Prečucha prokuratúra stiahla svoj pôvodný odpor). Martin N. a Igor L. podali odpor a v ich prípade tak urobil aj prokurátor, takže bude hlavné pojednávanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies