Blanár: Malí a strední podnikatelia často nevedia o možnostiach podpory

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 16:53 • 2 min
Blanár: Malí a strední podnikatelia často nevedia o možnostiach podpory

ŽILINA - Malí a strední podnikatelia často nevedia o možnostiach podpory zo strany vlády SR a štátu alebo ich odrádza byrokraticky náročné vybavovanie.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti seminára o možnostiach štátnej podpory podnikania a exportu, ktorý sa dnes konal na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline, to povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.
      

Seminár mal podľa neho dopomôcť k tomu, aby sa informácie dostali bližšie k podnikateľom v Žilinskom kraji. „Verím, že to prispeje k väčšej informovanosti o štátnej podpore, ako aj o iných nástrojoch podpory pre našich podnikateľov. Zároveň mohli získať informácie o tom, ako sa bude uberať čerpanie štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) v období 2014 - 2020,“ povedal predseda ŽSK.
      

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Pavol Pavlis pripomenul, že prvý seminár sa konal vo februári v Prešove. „Účelom seminárov je najmä posilniť a zefektívniť komunikáciu medzi MH SR, jeho agentúrami a podnikateľmi z jednotlivých krajov. Zisťujeme napríklad, že nám chýbajú kvalifikovaní ľudia. Veľkí investori nám avizujú, že im chýbajú stredné kádre, ktoré majú dobré zručnosti. To znamená, že výpadok stredného učňovského školstva je dnes najväčší. Malí a strední podnikatelia majú problém aj na zahraničných trhoch a nevedia sa presadiť. Preto im chceme pomôcť nástrojmi agentúry SARIO alebo EXIMBANKOU,“ uviedol Pavlis.
      

Problémom podnikateľov v Žilinskom kraji je podľa riaditeľa Žilinskej regionálnej komory (ŽRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Jána Mišuru byrokracia, neprehľadná daňová legislatíva a Zákonník práce. „Ďalej nedokončená infraštruktúra v Žilinskom kraji, ktorá predražuje dopravu a náklady. Preto sa potom nedá realizovať just in time. A odborné vzdelávanie. Pretože sa stále zhoršuje vzdelanosť pracovnej sily po odbornej stránke, ale aj vo všeobecných vedomostiach,“ dodal Mišura.
      

Podotkol, že ŽRK SOPK je podľa počtu členov najväčšou regionálnou komorou, pričom exportuje 70 percent firiem. „Na export ide 85 percent hrubého domáceho produktu Žilinského kraja. Pretože Slovensko má nízku absorpčnú schopnosť na výrobky a služby, musíme exportovať na západné aj východné trhy. Sú pre nás veľmi dôležité. V budúcnosti obzvlášť východné trhy ako je Rusko, Ukrajina, Bielorusko, Kazachstan a Kórea,“ uzatvoril Mišura.
      

Seminár o možnostiach štátnej podpory podnikania a exportu sa konal pod záštitou štátneho tajomníka MH SR Pavla Pavlisa a predsedu ŽSK Juraja Blanára, v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu, Slovak Business Agency (NARMSP), Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou, EXIMBANKOU SR a ŽRK SOPK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies