Blaha o Trumpovom víťazstve: Ľudia majú plné zuby establišmentu a globalizácie

NETKY.SK • 9 November 2016, 09:28 • 2 min
Blaha o Trumpovom víťazstve: Ľudia majú plné zuby establišmentu a globalizácie

BRATISLAVA - Donald Trump sa stal prezidentom Spojených štátov preto, že ľudia majú plné zuby establišmentu a globalizácie. Myslí si to predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorého Trumpovo víťazstvo neprekvapilo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Robotníci doplácajú na neoliberálnu politiku Wall Street a Hillary bola symbolom ich utrpenia. Navyše, liberálne médiá sa Trumpovi vysmievali a tým len mobilizovali jeho voličov," zdôvodnil Trumpov triumf Blaha.

 

Odmieta Trumpov rasizmus a nacionalizmus. Víta však, že môže upokojiť vzťahy s Ruskom, zastaviť TTIP a trochu otriasť establišmentom. "Riziká vidím v jeho militantných rečiach proti Latinskej Amerike, Iránu alebo Číne," doplnil pre TASR Blaha.

 

Po brexite dostal establišment podľa Blahu druhú facku. "A je otázka, či sa z tejto rany vôbec spamätá. Svet sa otriasa v základoch. Éra globalizácie končí," vyhlásil Blaha.

Európa sa podľa neho musí poučiť. "Naša prvá priorita musí byť boj proti nadnárodným korporáciám, finančnému kapitálu a neoliberálnej globalizáce. Inak centristické strany skončia na smetisku dejín," doplnil Blaha.

 

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

Trump sa stal víťazom po tom, ako podľa priebežne zverejňovaných výsledkov získal aj hlasy desiatich voliteľov v štáte Wisconsin, čo spolu s ďalšími ziskami znamená, že presiahol hranicu 270 voliteľov. Tí majú zvolenie newyorského magnáta potvrdiť 19. decembra, na čo bude môcť Trump 20. januára vystriedať v Bielom dome dosluhujúceho Baracka Obamu.

Republikán Donald Trump bude v poradí 45. prezidentom USA.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies