Desatoro úsporného bývania v rodinnom dome

NETKY.SK • 24 September 2020, 10:40 • 2 min
Desatoro úsporného bývania v rodinnom dome

Náklady na bývanie, elektrinu, vodu a palivá tvoria v priemere okolo 25% pravidelných mesačných výdavkov domácností. Úsporného bývania dosiahnete chytrou kombináciou jednotlivých riešení. Vždy záleží na východiskovej situácii vášho domu a vašich prioritách.

slovakia

left justify in out

1. Plánovať sa oplatí

Vždy sa poraďte s odborníkom, hľadajte overené riešenia a skúsených dodávateľov, porovnávajte. Ušetríte.

 

2. Poriadok v účtoch za energie

Zistite si, koľko a za čo platíte. Nemalé úspory za elektrinu a plyn vám môže priniesť zmena dodávateľa. Neváhajte každé dva roky pýtať sa nových dodávateľov alebo využite služby profesionálnych porovnávačov cien energií.

 

3. Teplota tak akurát

Pri odchode z domu alebo pri vetraní nezabudnite vypnúť kúrenie alebo klimatizáciu. Termostat dokáže teplotu postrážiť za vás. Dve tretiny z nás pravidelne prekúri až k 25 °C. Každý stupeň navyše stojí ročne stovky eur. V obývacej izbe je komfortná teplota do 22 °C, v spálni okolo 17-19 °C.

 

4. Zateplením k úsporám

Zateplením obvodových stien, strechy a výmenou okien docielite zníženie nákladov na vykurovanie o 50 až 90%. Navyše tým predĺžite životnosť stavby až o 30 rokov. Správne vykonané zateplenie zvýši tepelný komfort v dome a zníži vlhkosť. Vždy je nutné pamätať na správne vetranie. Náklady na zateplenie vám pomôžu uhradiť aj štátne dotácie. Štát vám preplatí 40% z toho, čo ste na zateplenie minuli, a to môže predstavovať dotácie až okolo 8 000 €.

 

img

 

5. Obnoviteľné zdroje sú dostupné a výhodné

Slnko, vzduch i zem dokážu priniesť úspory a znížiť závislosť na rastúcich cenách energií. Fotovoltaické domáce elektrárne, termické solárne panely aj tepelné čerpadlá sú stále kvalitnejšie a dostupnejšie. Znižujú vašu závislosť na dodávateľoch aj vplyv rastúcich cien energií na vašu peňaženku. A sú ohľaduplnejšie k životnému prostrediu. Navyše dostanete štátnu dotáciu. Program dotácií pokračuje aj v roku 2020, no zostáva posledných približne 18% prostriedkov. Aktuálne voľné prostriedky už dokážu pokryť iba niekoľko stoviek inštalácií. V rámci dotácie sa prepláca až 50%. O podporu na využitie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) sa môže uchádzať rozostavaný aj dokončený rodinný dom. 

 

6. Majte svoje spotrebiče pod kontrolou

V pohotovostnom, tzv. Stand-by režime môžu staršie prístroje spotrebovávať aj 20 wattov za hodinu, novšie zvyčajne 1-5 wattov. Aj tie ale za celú domácnosť môžu spotrebovať npríklad 500 kWh elektriny za rok, čo vás výjde ďalšie vyhodené eurá. Energetické štítky spotrebičov sú dobrým vodítkom pri nákupe. Väčšinou je výhodné priplatiť si za ten úspornejší. A+ by dnes malo byť minimum. 

 

7. Staré žiarovky za nové

LED žiarovky sú trendom a oprávnene. Oplatí sa kúpiť tie kvalitnejšie. Sú úspornejšie až o 30%než halogénové a vydržia dlhšie. 

 

img

 

8. Vodou neplytvajme

Že je sprchovanie úspornejšie než kúpanie, pripomínať nemusíme. Ani to, že kvapkajúce kohútiky a pretekajúce WC stojí v horšom prípade peniaze navyše. Je dobré pravidelne sledovať účty za vodné a stočné. Úsporné hlavice, šetriče a perlátory sú rýchlo návratné investície. Úsporné umývacie a pracie programy nových úsporných spotrebičov vám počas ich životnosti usporia stovky eur.

 

9. Využitie dažďovej a sivej vody

Dažďová voda je dar. Zvlášť pre rodinné domy. Zachytávajte ju a používajte aspoň na polievanie záhrady. Stačí sud plnený z odkvapového zvodu. A aj pre využitie dážďovky je pripravená štátna dotácie. Využiť možno aj odpadovú vodu z umývania a prania, tzv. šedú vodu.

 

10. Recyklovať a kompostovať

Ak stále patríte medzi Slovákov, ktorí nerecyklujú, je čas to zmeniť. Triedenie nikdy nebolo jednoduchšie. Sieť recyklačných kontajnerov máme jednu z najhustejších v celej EÚ. Platí však, že najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne. Pozornosť si zaslúži domáce kompostovanie, ktoré je aj legislatívne považované za predchádzanie vzniku odpadu.

 

Viete, čo kam patrí? Naučte sa správne triediť odpad



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies