Blaha: Briti si strelili vlastný gól

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 09:50 • 2 min
Blaha: Briti si strelili vlastný gól

BRATISLAVA – Briti si podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) strelili vlastný gól.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, rozhodnutie Britov poškodí predovšetkým Britániu, či už z hľadiska prepadu ekonomiky, oslabenia finančného centra v Londýne či z hľadiska možného odchodu Škótska či Severného Írska z Británie. „Británia nemôže ostať izolovaná a nová dohoda, ktorú si vyjedná s EÚ, aby získala európsky trh, bude veľmi tvrdá, už dnes to avizujú európski lídri, čiže Briti budú platiť a nebudú môcť rozhodovať,“ upozornil Blaha.

 

Pre Slovensko brexit prináša tri riziká. „Po prvé riziko pre našich občanov, čo pracujú v Británii a môžu sa stáť občanmi druhej kategórie. Po druhé Slovensko stratí spojenca v otázke migrácie a kvót. Po tretie domino efekt môže vyvolať podobné referendá vo Francúzsku, Holandsku či Dánsku a teda rozklad celej EÚ,“ zdôraznil Blaha s tým, že pravdepodobnejší je však scenár, podľa ktorého odchod Británie posilní eurofederalistické sily v EÚ, ktoré boli dlhodobo blokované práve Britániou.

 

Dnes podľa Blahu paradoxne oslavujú dve úplne rozdielne skupiny – britskí nacionalisti a bruselskí federalisti. „Dnešný deň sa zapíše do histórie buď ako deň, ktorý začal rozklad EÚ, alebo ako deň, keď Európa chytila druhý dych. Ak sa EÚ poučí a prestane byť elitárska, arogantná, neoliberálna a byrokratická, ako v mnohých prípadov dnes, nakoniec ju to ešte môže posilniť,“ dodal.

 

Sčítanie hlasov zo štvrtkového referenda o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené dnes ráno v anglickom grófstve Cornwall, kde podobne ako vo väčšine susedných obvodov zvíťazili zástancovia vystúpenia z tohto bloku. V celej Británii sa vyslovilo za tzv. brexit 17 410 742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16 141 241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies