BlaBlaCar začne zhruba o rok vyberať provízie

NETKY.SK • 14 Január 2017, 13:14 • 2 min
BlaBlaCar začne zhruba o rok vyberať provízie

PRAHA - Na českom trhu už rok úspešne pôsobí pôvodom francúzska aplikácia pre spolujazdu, zatiaľ však nezarobila ani korunu. Českú republiku totiž stále radí medzi takzvané rozvíjajúce sa trhy, kde nevyberá od cestujúcich ani vodičov žiadnu províziu.

slovakia

left justify in out

To by sa malo podľa šéfa českej divízie BlaBlaCar Pavla Prouzu zmeniť koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka.

 

"Momentálne riešime, aký konkrétny model zvoliť," povedal Prouza českému denníku E15.

V zahraničí za odvoz cez BlaBlaCar platia zatiaľ firme províziu iba cestujúci, a to vo výške 10 až 15 % z ceny. Spoločnosť, ktorá na český trh vstúpila akvizíciou Jízdomatu, je na čísla za ČR skúpa. Uviedla len, že za minulý rok v Česku, ale aj na Slovensku registrovala 1,682 milióna ponúknutých miest.

 

Česi sa vlani prepravovali cez aplikáciu naprieč celou republikou a využívajú ju aj mnohí Slováci pri ceste z Česka domov alebo naopak. Aplikácia dáva dohromady vodičov, ktorí majú voľné miesto a zíde sa im príspevok na benzín, a cestujúcich. Odporúčaná cena za jeden kilometer spolujazdy v ČR je 80 halierov, čo sú zhruba 3 centy. Vodič ju môže po dohode s pasažierom meniť oboma smermi o 50 %.

 

Rovnako ako ďalšie firmy zo zdieľanej ekonomiky má aj BlaBlaCar svoju legendu. Podľa nej na nápad prišiel Fred Mazella, keď sa pre beznádejne vypredané vlaky nemohol na Vianoce 2003 dostať domov.

Analytik zdieľanej ekonomiky Krištof Kruliš z ústavu Spotrebiteľské fórum však upozorňuje, že tento sektor sa pohybuje v právnom vákuu. "Je potreba nájsť definíciu zdieľanej ekonomiky, ktorá by zabezpečila právnu istotu," uviedol Kruliš.

 

Spolujazda v Česku je zatiaľ - na rozdiel od aplikácií pre taxislužbu - mimo pozornosti tradičných hráčov na trhu. Napríklad, v Španielsku však už dopravcovia vyvíjajú tlak na reguláciu spolujazdy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies