Biely dom ocenil vydanie medzinárodného zatykača na Kaddáfího

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 08:31 • 2 min
Biely dom ocenil vydanie medzinárodného zatykača na Kaddáfího

Biely dom ocenil vydanie medzinárodného zatykača na Kaddáfího

slovakia

left justify in out

img

Biely dom privítal dnes vydanie zatykača na líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a jeho dvoch najbližších spolupracovníkov.
      Hovorca Bieleho domu Jay Carney označil dnešné rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu za ďalší dôkaz toho, že Kaddáfího režim stráca svoju legitimitu. Podľa hovorcu sa líbyjský líder musí zodpovedať pred súdom za spáchané zločiny.  
      Kaddáfí, jeho syn Sajf Islám a jeho švagor, šéf tajnej služby Abdalláh Sanúsí čelia obvineniam zo zločinov proti ľudskosti vrátane zabitia stoviek civilistov, mučenia, prenasledovania nevinných a organizovania masového znásilňovania s cieľom zastrašiť obyvateľstvo.
      Biely dom sa vyjadril aj k aktuálnej situácii v nepokojmi zmietanej Sýrii. Dnešnú konferenciu opozičných predstaviteľov v sýrskom Damasku označil za užitočnú. Podľa hovorcu Carneyho však schôdzka nemôže mať väčší význam, ak režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada neukončí pokračujúce násilné zásahy voči civilnému obyvateľstvu.
      Takmer 200 zástupcov sýrskej opozície a intelektuálov sa dnes stretlo na bezprecedentnej, úradne povolenej konferencii. spoločnom vyhlásení vyzvali na pokojnú politickú transformáciu k demokracii a ukončenie 40 rokov trvajúcej autoritatívnej vlády Asadovcov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies