Bieloruský veľvyslanec začal návštevu Žilinského kraja pre ekonomickú spoluprácu

NETKY.SK • 3 November 2016, 16:32 • 2 min
Bieloruský veľvyslanec začal návštevu Žilinského kraja pre ekonomickú spoluprácu

ŽILINA – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) je prvým slovenským regiónom, ktorý dnes na základe dlhodobých ekonomických vzťahov medzi firmami Žilinského kraja a Bieloruskou republikou navštívil mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bieloruskej republiky v SR Igor Leščeňa. Informoval o tom na tlačovej konferencii na pôde Žilinskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (ŽRK SOPK).

slovakia

left justify in out

Podotkol, že ŽRK SOPK a obchodná a priemyselná komora v bieloruskom meste Grodno už majú zmluvu o spolupráci. "Chceli by sme otvoriť nové vzťahy medzi mestami Žilina a Grodno a spoluprácu medzi ŽSK a oblasťou Grodno. V Grodne sa každoročne koná veľké podnikateľské fórum euroregiónu Neman, na ktorom sa zúčastňujú popri bieloruských aj podnikatelia z Poľska a Litvy. Myslím si, že toto by bola dobrá príležitosť pre slovenských podnikateľov, aby prezentovali svoje možnosti na ďalšie spoločné podnikanie," povedal Leščeňa.

 

Podľa riaditeľa ŽRK SOPK Jána Mišuru vyvážajú slovenské firmy do Bieloruska napríklad záložné elektrické zdroje, generátory, automobily, odliatky. "Dovážame petrochemické výrobky, traktory, poľnohospodársku techniku, potraviny a kvalitné alkoholické nápoje. Potraviny v Bielorusku majú prísnejšie štandardy ako u nás. Takže sa dovážajú kvalitné potraviny, i keď tomu bránia kvóty a clá Európskej únie, ktoré obmedzujú dovoz potravín z tretích krajín," uviedol Mišura.

 

Doplnil, že tento rok navštívili ŽRK SOPK dve obchodné misie z Bieloruska, dve obchodné misie zo Žilinského kraja boli v Bielorusku a realizujú sa aktivity v rámci spoločného projektu SlovakAid medzi SOPK a všetkými regionálnymi komorami Bieloruska. "Máme veľký záujem o bieloruských turistov. Pretože Bielorusko je blízko a nemá hory. Tu sa dá lyžovať a je to bližšie ako Alpy. Zaujímavé sú u nás aj kúpele. V Bielorusku je silná stredná vrstva, ktorá môže využívať naše lyžiarske strediská a kúpeľné mestá. Preto je Bielorusko pre nás zaujímavé ako partner," dodal riaditeľ ŽRK SOPK.

 

Bieloruská ekonomika prešla podľa Leščeňa ťažkou cestou. "Pri prechode od socialistickej k trhovej ekonomike sme chceli ochrániť to, čo bolo pozitívne a využiť to pozitívne, čo je v trhovej ekonomike. Svetová banka každý rok vydá rating o podmienkach podnikania vo svete. Ak sme pred dvanástimi rokmi boli na 140. mieste, v tomto roku sme už na 37. mieste. Bielorusko ovláda 30 percent svetového trhu vo výrobe áut nad 25 ton, to sú autá Belaz. Čo sa týka exportu mliečnych produktov, sme v prvej päťke vo svete a produkujeme šesť percent svetovej produkcie traktorov," uzavrel bieloruský veľvyslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies