Bielorusko zaviedlo obmedzenia na vývoz potravín. Lukašenko varuje pred hladom

NETKY.SK • 14 Apríl 2022, 11:46 • 2 min
Bielorusko zaviedlo obmedzenia na vývoz potravín. Lukašenko varuje pred hladom

MINSK – Bielorusko uvalilo obmedzenia na obchod s potravinami, uviedla tlačová služba vlády republiky. Prezident Lukašenko pripomenul význam hnojív v spojitosti s potravinami.

slovakia

left justify in out

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal, že svet začne čoskoro hladovať – bez hnojív nie je úroda. „Svet začne zakrátko hladovať. Všetci rýchlo pochopia, že bez hnojív nie je úroda,“ povedal po rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Minsk zaviedol štátnu reguláciu cien niektorých nepotravinových výrobkov vrátane mydla, toaletného papiera, papierových obrúskov, plienok, hygienických vrecúšok, syntetických čistiacich prostriedkov a čistiacich práškov, zubnej pasty, ako aj obuvi a pančuchového tovaru pre deti.

 

Tlačová služba dodala, že rozhodnutie prijali v súvislosti so zvýšeným dopytom v prihraničných oblastiach po potravinách, ktoré fyzické osoby nakupujú v komerčných množstvách na predaj mimo územia štátu.

 

img

 

Bieloruské úrady predtým opakovane zdôraznili, že krajina je plne zabezpečená potravinami aj pod sankciami Západu, je pripravená ich vyvážať, ale prioritou bude uspokojovanie domácich potrieb.

 

Aktuálne je možné vyviezť mimo EAEU len jeden kilogram pohánkovej alebo pšeničnej múky, niektorých druhov obilnín (pohánka, ryža, krupica, ovsené vločky, proso), cukru, soli, cestovín, iba jeden liter rastlinného oleja, ako aj nie viac ako tri mäsové, mliečne a rybacie konzervy (okrem detskej výživy). 

 

Bez obilia z Ruska príde hlad

 

Docent Inštitútu svetovej ekonomiky a podnikania Univerzity RUDN Khadzhimurad Belkaroev vymenoval krajiny, ktorým hrozí hladomor bez obilia z Ruska. Pripomenul, že v uplynulých piatich rokoch bolo Rusko najväčším dodávateľom pšenice na svetovom trhu.

 

img

 

Keď hovoríme o geografii vývozu ruského chleba, odborník spomenul krajiny Severnej a tropickej Afriky, ako aj Blízky východ, čiastočne EÚ a SNŠ. „Rusko predstavuje jednu pätinu svetového trhu s obilím a tento objem nie je možné nahradiť,“ konštatoval Belkaroev.

 

Berúc do úvahy skutočnosť, že najväčší nákladní prepravcovia na svete sa pripojili k obmedzeniam voči Rusku, ich lode nevstúpia do ruských námorných prístavov. Teda aj keď je obilia v Rusku dosť, nebude ho možné kúpiť, uviedol expert.

 

Prečítajte si tiež: India plánuje zvýšiť export do Ruska

       




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies