Bieloruská aktivistka Cichanovská dostane švédsku ľudskoprávnu cenu

NETKY.SK • 9 August 2023, 14:52 • 2 min
Bieloruská aktivistka Cichanovská dostane švédsku ľudskoprávnu cenu

ŠTOKHOLM - Bieloruská exilová opozičná aktivistka Sviatlana Cichanovská získala v stredu cenu za práva na pamiatku zavraždenej švédskej ministerky zahraničných vecí Anny Lindhovej (1957 – 2003) za svoj "neúnavný" boj za demokraciu.

slovakia

left justify in out

Cena Anny Lindhovej, ku ktorej prislúcha finančná prémia vo výške 100.000 švédskych korún (zhruba 8500 eur), sa udeľuje s cieľom "podporiť predovšetkým ženy a mladých ľudí, ktorí v duchu Anny Lindhovej prejavujú odvahu bojovať proti ľahostajnosti, predsudkom, útlaku a nespravodlivosti", uvádza Pamätná nadácia Anny Lindhovej.

 

Cichanovská, ktorá v prezidentských voľbách v roku 2020 deklarovala víťazstvo nad bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom, je po týchto sporných voľbách v litovskom exile. "Neúnavne pokračuje v boji. Sviatlana Cichanovská je symbolom slobodného a demokratického Bieloruska," uvádza sa vo vyhlásení predmetnej nadácie. 

Bielorusko je autoritársky štát, v ktorom sú počas takmer troch desaťročí Lukašenkovej vlády potláčané opozičné hlasy a nezávislé médiá. Ocenenie Cichanovskej udelili pri príležitosti tretieho výročia prezidentských volieb v roku 2020, ktoré boli podľa kritikov a západných lídrov zmanipulované.

 

Annu Lindhovú zavraždil 11. septembra 2003 duševne chorý mladý Švéd srbského pôvodu Mijailo Mijailovič. Ocenenie oficiálne odovzdajú Cichanovskej 11. septembra 2023 na slávnostnom ceremoniáli v Štokholme pri príležitosti 20. výročia Lindhovej smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: www.europarl.europa.eu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies