Putin a Si Ťin-pching sa dohodli na koordinácii zahraničnej politiky, čínsky prezident sľúbil aj väčšiu otvorenosť trhu

NETKY.SK • 18 Október 2023, 19:30 • 2 min
Putin a Si Ťin-pching sa dohodli na koordinácii zahraničnej politiky, čínsky prezident sľúbil aj väčšiu otvorenosť trhu

PEKING - Vodcovia Ruska a Číny sa v stredu stretli v Pekingu a vyzvali na úzku koordináciu zahraničnej politiky, keďže narastajú obavy z údajných konfliktov so Západom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a čoraz častejším čínskym ohrozovaním Taiwanu.

slovakia

left justify in out

Úzka koordinácia zahraničnej politiky

Vladimir Putin a Si Ťin-pching diskutovali o obchode a 10. výročí iniciatívy Nová hodvábna cesta.

„V súčasných zložitých podmienkach je obzvlášť potrebná úzka koordinácia zahraničnej politiky,“ uviedol Putin vo svojom úvodnom prejave. „Takže čo sa týka bilaterálnych vzťahov, postupujeme veľmi sebavedomo,“ dodal s tým, že rusko-čínsky obchod je v tomto roku na ceste k prekonaniu rekordných 200 miliárd dolárov.

 

Prístup čínskeho trhu

Čína je kľúčovým odberateľom ruskej ropy a zemného plynu a poskytuje Moskve ekonomické záchranné lano v čase západných sankcií uvalených po tom, ako Moskva rozpútala vojnu na Ukrajine.

Čínsky prezident Si Ťin-pching zároveň prisľúbil lepší prístup na čínsky trh pre medzinárodné firmy a nové financovanie presahujúce 100 miliárd dolárov pre ostatné rozvíjajúce sa ekonomiky. Uviedol to počas otvorenia ekonomického fóra k projektu Novej hodvábnej cesty.

Budovanie elektrární a ciest

Na fóre sa zúčastňujú zástupcovia z viac ako 130 prevažne rozvojových krajín vrátane najmenej 20 hláv štátov a predsedov vlád.

Peking pomohol vybudovať elektrárne, cesty, železnice a prístavy po celom svete a prehĺbil vzťahy s Afrikou, Áziou, Latinskou Amerikou a Blízkym východom.

 

Zaťaženie krajín

Masívne pôžičky, ktoré financovali projekty, však zaťažili chudobnejšie krajiny veľkými dlhmi, čo v niektorých prípadoch viedlo k tomu, že Čína prevzala kontrolu nad týmito aktívami.

„Komplexne odstránime obmedzenia prístupu zahraničných investícií vo výrobnom sektore,“ povedal Si Ťin-pching a dodal, že Čína ďalej otvorí „cezhraničný obchod a investície do služieb a rozšíri prístup na trh pre digitálne produkty“, ako aj vykoná reformy štátnych podnikov a v odvetviach, ako je digitálna ekonomika, právo duševného vlastníctva a vládne obstarávanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA Foto: SITA / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies