Bezpečnostné zložky zatkli poslanca, výsledkom je 6 mŕtvych

NETKY.SK • 28 December 2013, 13:13 • 2 min
Bezpečnostné zložky zatkli poslanca, výsledkom je 6 mŕtvych

RÁMADÍ - Dôvod zatknutia poslanca zatiaľ nie je jasné. Médiá však špekulujú, že za všetkým je politikova podpora sunnitských protivládnych demonštrantov.

slovakia

left justify in out

Iracké bezpečnostné zložky uskutočnili v sobotu raziu v dome sunnitského poslanca Ahmada al-Alváního, ktorý v minulosti podporil protivládne protesty. Počas jeho zatýkania vypukla medzi policajtmi a poslancovými ochrankármi prestrelka. Výsledkom je smrť al-Alváního brata a piatich členov jeho ochranky. "Bezpečnostné jednotky zaútočili na sídlo poslanca Ahmada al-Alváního v centre mesta Rámadí. Prišlo pritom k bojom s jeho ochrankármi vyzbrojenými automatickými zbraňami a granátometmi," cituje agentúra AFP zástupcu miestnej polície. Zranenia utrpelo aj 10 príslušníkov irackých špeciálnych jednotiek.

Dôvod zatknutia poslanca zatiaľ nie je jasný. Médiá však špekulujú, že za všetkým je al-Alváního podpora sunnitských protivládnych demonštrantov, ktorí sa utáborili pri diaľnici neďaleko mesta Rámadí. Protesty vypukli vlani po tom, ako bezpečnostné zložky zatkli vtedajšieho ministra financií Rafu al-Íssavího, vplyvného sunnitského politika. Podľa irackých sunnitov išlo o ďalší dôkaz toho, že šiitmi vedená vláda sa chce zbaviť sunnitských lídrov. Iracký premiér Núrí al-Málikí, ktorý je šiit, minulý týždeň vyhlásil, že miesto demonštrácií sa premenilo na "základňu teroristickej siete al-Kájda".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies