Bezdomovcom pomáha prežiť zimu nocľaháreň i stan

NETKY.SK • 21 December 2013, 16:43 • 2 min
Bezdomovcom pomáha prežiť zimu nocľaháreň i stan

POPRAD - Na Štedrý deň bude v nocľahárni podávať kapustnicu primátor.

slovakia

left justify in out

Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici v Poprade zaznamenáva počas zimy nárast záujmu o svoje služby. Okrem nocľahárne s kapacitou 35 osôb využívajú ľudia bez vlastnej strechy nad hlavou aj vojenský stan s kapacitou 12 osôb. Ten prevádzkuje samospráva už od konca októbra. „Stan je určený pre ľudí bez domova, ktorí nie sú schopní splniť požiadavky iných ubytovní alebo nocľahární. Títo klienti majú problém s dodržiavaním nulovej tolerancie na alkohol, nedostatok prostriedkov na zaplatenie ubytovania alebo z akéhokoľvek iného dôvodu odmietajú služby v zariadení. V súčasnosti máme v stane 12 klientov, v nocľahárni je ich 32,“ informovala Petra Zavacká zo sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade. V prípade potreby má mesto k dispozícii ďalší vojenský stan. V nocľahárni dokáže samospráva vytvoriť ďalšie núdzové lôžka.

Bezdomovci majú v zariadení k dispozícii stredisko osobnej hygieny, dostanú jedno teplé jedlo denne, samospráva im zároveň pomáha aj s teplým oblečením. To sa zhromažďuje v zariadení vďaka celoročnej zbierke obnoseného šatstva, do ktorej prispievajú obyvatelia mesta i blízkeho okolia. V čase sviatkov čaká na bezdomovcov aj tento rok tradičná vianočná kapustnica, ktorú bude podávať na Štedrý deň na poludnie primátor Popradu Anton Danko. Okrem kapustnice dostanú obyvatelia zariadenia rybie filé, zemiakový šalát či oblátky s medom. Pri slávnostnom stole budú mať miesto nielen klienti zariadenia, ale aj ostatní bezdomovci z mesta, ktorí o to budú mať záujem. Vianoce budú pre nich aj v znamení darčekov, a to hlavne potravín, hygienických potrieb, čiapok či rukavíc. Balíčky pre bezdomovcov pripravila samospráva v spolupráci so sponzormi a partnermi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies