Ako správne skladovať potraviny a zvyšky jedál?

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 09:26 • 2 min
Ako správne skladovať potraviny a zvyšky jedál?

BRATISLAVA - Čo je vhodné a čo sa naopak neodporúča pri balení a skladovaní potravín v domácnosti?

slovakia

left justify in out

Pokiaľ skladujete v chladničke zvyšky jedál, je veľmi dôležité, ako ich uložíte. Najčastejšie sa na to používajú plastové nádoby, vyhnúť by sme sa však mali polystyrénovým obalom, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

 

"Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane," hovorí vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade Milada Syčová.

 

img

 

Pred tým, ako sa nejaký obal dostane do predaja, testuje sa v najrôznejších podmienkach. "Prečítajte si vždy písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok," radí Syčová.

 

Upozorňuje pritom najmä na polystyrénové obaly. "Tie sú určené na jednorazové použitie. Riziko migrácie z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane," odporúča odborníčka. Rovnako nevhodný na dlhodobejšie skladovanie potravín je aj alobal. Ten by sa mal využívať na krátkodobý priamy kontakt s jedlom, teda maximálne štyri hodiny, pričom kyslé alebo veľmi slané jedlá by v ňom vôbec byť nemali. Nevhodné je tiež opakované používanie obalov, v ktorých už potraviny boli, napríklad tégliky od jogurtov a pod.

 

img

 

Aby sme čo najlepšie uchovali chuťové aj výživové kvality jedla, je veľmi dôležité dbať na čas a teplotu. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa v celku možno pri teplote nula až štyri stupne Celzia uchovávať najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia by sa mali zjesť najneskôr do 12 hodín. Zeleninové, ovocné, strukovinové či rybacie šaláty pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňoch iba šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov Celzia 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňoch len 12 hodín.

 

Vedeli ste, že vajíčka majú trvanlivosť 28 dní od znesenia? Mnohí ich umývajú, no to by sa robiť nemalo. Ak sú špinavé, stačí ich utrieť čistou handričkou. Netreba však zabúdať na to, že vajcia je pred konzumáciou potrebné dostatočne tepelne upraviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona