Bezdetné vdovy a vdovci by sa mohli dočkať dôchodku po zosnulom manželovi či manželke

NETKY.SK • 21 November 2023, 14:00 • 2 min
Bezdetné vdovy a vdovci by sa mohli dočkať dôchodku po zosnulom manželovi či manželke

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko predložilo na ďalšiu schôdzu Národnej rady SR návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý priznáva nárok na vdovský resp. vdovecký dôchodok aj bezdetnému pozostalému manželovi či manželke. Návrh zákona rieši diskrimináciu bezdetných vdov a vdovcov, uviedla predkladateľka návrhu a podpredsedníčka výboru pre sociálne veci NR SR Simona Petrík.

slovakia

left justify in out

„Tí a tie ako jediní zostali bez nároku na vdovský a vdovecký dôchodok. Navrhujeme preto, aby nárok naň mali od dovŕšenia 59 roku života,“ dodala Petrík s tým, že v súčasnosti má jeden z ovdovelých manželov nárok na výplatu dôchodku po dvoch rokoch od smrti manžela/ky len v prípade, ak sa pozostalý/á stará o nezaopatrené dieťa, je invalidná/ý z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%, vychoval/a aspoň tri deti, dovŕšil/a vek 52 rokov a vychoval/a dve deti, dovŕšil/a vek 57 rokov a vychovala jedno dieťa, alebo ak dovŕšil/a dôchodkový vek.

Spolupredkladateľkou návrhu zákona je podpredsedníčka PS a predsedníčka ľudskoprávneho výboru NR SR Lucia Plaváková.

“Záleží nám na tom, aby žiadna skupina obyvateľstva nebola prehliadaná a znevýhodnená. Aj vdovy a vdovci bez detí sú po smrti svojho manžela alebo manželky vystavení riziku chudoby. Toto je šanca im pomôcť. Verím, že sa k podpore tohto návrhu pridajú všetci, ktorým záleží na pomoci ľuďom v seniorskom veku,” uzavrela Plaváková.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor strany PS, Foto: Shuterstock / KAY4YK (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies