Bez ružových či tmavých okuliarov je aj voľba slobodnejšia

NETKY.SK • 23 Október 2020, 14:01 • 2 min
Bez ružových či tmavých okuliarov je aj voľba slobodnejšia

Rozhodovanie v každodennom živote nám často ovplyvňujú aj rôzne predsudky. Bez nich sme slobodnejší.

slovakia

left justify in out

Až neuveriteľné veci sa stanú realitou, keď v prvom rade odtrhneme zo svojich očí rokmi nahromadené množstvo predsudkov, ktoré pôsobia ako klapky na očiach a neumožňujú nám slobodnejšie sa pozerať zo strany na stranu. A nedovolia nám robiť aj slobodnejšie rozhodnutia.

 

 

Bez predsudkov

Vo svete sa deje aj veľké množstvo rôznych zaujímavostí, ktoré však prehliadneme preto, že máme nastavené klapky predsudkov. Mnohí ľudia netušili, že aj na Slovensku alebo v Poľsku sa nachádza púšť, nie síce úplne rovnaká ako Sahara, ale pre nadobudnutie pocitu, že ste na opustenom miesto plnom piesku, to úplne stačí.

 

Horalky

Vedeli ste o tom, že s ikonickými horalkami na nestretnete len na Slovensku, ale že Poliaci majú napríklad Góralki, ktoré dokonca kúpite aj vo Francúzsku či v Anglicku? No najviac zarazí zrejme informácia, že naše typické Horalky si môžu kúpiť zákazníci z najľudnatejšej krajiny sveta. „V niektorých obchodoch dokážete nájsť aj Horalky a dokonca aj Marlenku,“ vysvetlil vo videu Slovák Jaroslav Kurťák, ktorý niekoľko rokov žil v Šanghaji.

 

 

Vo veľkom

Prekvapil ľudí aj skutočnosťou, že v Číne je možné kamerovať. Dokonca tak robil aj v predajni potravín, čo by mu na Slovensku umožnené rozhodne nebolo. Menej prekvapila informácia, že v krajine ryže sa táto potravina predáva skutočne vo veľkom. Ponúkajú ju dokonca až v 10-kilových baleniach.

 

Zelenina

Zarazila aj informácia o spôsobe stravovania. Doteraz by sme si mnohí mysleli, že Číňania jedia veľa surovej zeleniny. Opak je pravdou. „Číňania žiadnu zeleninu nejedia surovú, jedia ju len tepelne upravenú na oleji,“ vysvetlil Kurťák s tým, že tomu zodpovedajú aj veľké 5-litrové dózy oleja. No tá sa dlho v rodine nezohreje, nejde o zásoby na rok. Miestna rodina spotrebuje 5-litrové balenie oleja každý týždeň.

 

 

Väčšie platy

Pohľad na druhú strany za predsudky často oslobodzuje, lebo nám umožní načrieť aj informácie, ktoré by sme si predtým vôbec nevšimli. Mnohí si mysleli, že Čína je len Krajina smogu, zákazu natáčania extrémnej chudoby, platby kôpkami ryže, prípadne slabými platmi. Kurťák vyvrátil aj túto informáciu a hovorí, že väčšina Číňanov zarába viac ako zarába priemerný Slovák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies