Beštiálny otec: Upálil svoju dcéru (15) za telefonát s priateľom

NETKY.SK • 23 Október 2013, 14:55 • 2 min
Beštiálny otec: Upálil svoju dcéru (15) za telefonát s priateľom

DUBAJ - Jemenčan upálil na smrť svoju 15-ročnú dcéru za to, že udržiavala kontakt so svojím priateľom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes jemenská polícia, ktorá 35-ročného otca z odľahlej dediny v provincii Taiz zadržala. Miestne médiá na svojich internetových stránkach uviedli, že otec dcéru potrestal za telefonát s priateľom, pri ktorom ju pristihol. 

Podľa kmeňových zákonov, ktorými sa veľká časť obyvateľov Jemenu stále riadi, sú predmanželské kontakty medzi mužmi a ženami zakázané. Potrestanie tých, ktorí zákaz porušili, je potom vecou cti. 

Chudoba, ale aj obavy o zachovanie rodinnej cti vedú mnohých Jemenčanov, aby svoje dcéry vydávali ešte pred dovŕšením 18 rokov. Táto prax pretrváva aj napriek opakujúcej sa kritike medzinárodných organizácií ako Detský fond OSN alebo EÚ, či ľudskoprávnych organizácií, ako napríklad Human Rights Watch (HRW), ktorá pred časom vyzvala jemenskú vládu, aby zakázala uzatváranie manželstiev s dievčatami do 18 rokov veku. 

HRW upozornila, že takmer 14 percent jemenských dievčat vstupuje do manželstva pred dosiahnutím 15 rokov a 52 percent skôr, ako majú 18 rokov. Budúce nevesty prestávajú ich rodiny, keď dosiahnu puberty, posielať do školy. EÚ venuje na pomoc Jemenu okolo 60 miliónov eur ročne, pripomenula agentúra Reuters.

Prípad upálenia 15-ročného dievčaťa vyvolal ďalšiu vlnu pobúrenia v Jemene, kde pred mesiacom na vnútorné krvácanie v dôsledku pohlavného styku počas svadobnej noci zomrelo osemročné dievčatko. Smrteľné zranenia spôsobil jej približne 40-ročný manžel. Ako uviedla agentúra Reuters, prípad vyšetruje polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies