Bermudy sa pripravujú na príchod hurikánu štvrtej kategórie

NETKY.SK • 16 Október 2014, 18:48 • 2 min
Bermudy sa pripravujú na príchod hurikánu štvrtej kategórie

HAMILTON - Bermudy sa pripravujú na príchod hurikánu Gonzalo, ktorý sa vo vodách Karibského mora stal búrkou druhej najvyššej z piatich kategórií.

slovakia

left justify in out

Americké Národné hurikánové centrum predpokladá, že na Bermudy dorazí v piatok, prvé búrkové príznaky sa však objavia už vo štvrtok večer miestneho času. Podľa predpovedí takzvané oko búrky prejde v približne 50- až 100-kilometrovej vzdialenosti od pobrežia. Búrku štvrtej kategórie sprevádza vietor v nárazoch dosahujúci rýchlosť až 230 kilometrov za hodinu. Momentálne sa nachádza asi 780 kilometrov južne od ostrova.

 

Bermudské úrady už pripravili niekoľko dočasných prístreškov pre ľudí, ktorí sa rozhodnú opustiť domovy, väčšina obyvateľov však pravdepodobne túto možnosť nevyužije. Na celom ostrove platí takzvaná hurikánová pohotovosť. Okrem silného vetra búrka prinesie aj prudký dážď a veľké vlny, ktoré môžu zaplaviť pobrežné oblasti. Bermudy sa ešte stále spamätávajú z tropickej búrky Fay, ktorá oblasť zasiahla minulý víkend. Asi 1000 domácností je stále bez elektrickej energie a desiatky domov majú zničené strechy. 

 

Gonzalo je šiestym hurikánom tohtoročnej sezóny, ktorá sa končí v novembri a sprevádza ho vietor. Hurikán už zasiahol Panenské ostrovy a Portoriko, kde však nenapáchal väčšie škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies