Boží syn zhodil stoly, nikdy však nezhadzoval ľudí

NETKY.SK • 31 Marec 2021, 07:39 • 2 min
Boží syn zhodil stoly, nikdy však nezhadzoval ľudí

Pre niekoho je Ježiš iba vybájená postava, na míle vzdialená od reality, kým pre iného predstavuje záchrancu a hrdinu skutočnejšieho než čokoľvek a ktokoľvek.

slovakia

left justify in out

Či však v neho človek dúfa alebo nie, viera v neho sa vždy spája s láskou. Pre lásku sa narodil, vďaka nej žil, kvôli nej zomrel a napokon opäť ožil.

 

Ujímal sa
Kým existoval v ľudskej podobe na zemi, vykonal zázraky, prekonával priepasť, ujímal sa slabých a bezbranných. Nikoho sa neštítil, dokonca sa priblížil k mužovi trpiacemu malomocenstvom aj k žene, ktorá bola známa ako prostitútka.
Ježiš sa ale vedel aj rozhnevať. Dokázal to krátko pred smrťou a nazlostil sa tak veľmi, až sa stoly lámali.
Čo ho k tomu podnietilo?

 

Zneužitie
Americký kazateľ Craig Groeschel venoval incidentu, ktorý je v Biblii známy pod názvom Vyčistenie chrámu, celučičkú kázeň.


Svojmu príhovoru dal navyše zvedavosť vzbudzujúce meno a nazval ho Hnevaj sa ako Ježiš.

Ono slávne prečistenie chrámu malo dôvod a Ježišovo prudké vystúpenie bolo reakciou na to, čo videl. Keď totiž vstúpil do príbytku, ktorého cieľom malo byť hľadanie Boha, našiel čosi neospravedlniteľné. V chráme sa usídlili peňazomenci a to len preto, aby čistotu prostredia narušovali na nečistý úmysel.

 

 

V túžbe po zisku používali ľudskú dôverčivosť a okrádali o majetok. Niet sa teda čo čudovať, že Ježiš vzplanul hnevom. Áno, rozčúlilo ho zneužívanie. On sám síce neraz utrpel urážky, kritiku či nespravodlivé zaobchádzanie, ale nikdy sa voči tomu neohradil. Ak sa ale zlé zaobchádzanie týkalo kohosi iného, ó, potom dal najavo vášeň. Z toho vyplýva, že mu ani zďaleka nie je ľahostajné, keď vidí, že človek zneužil niečiu naivitu, dôveru a obrátil ju na prach.
Prevrhnutie stolov


Ježiš sa za emóciu v chráme nehanbil, naopak, jasne dal najavo nesúhlas. Peňazomencom prevrátil stoly a predavačom holubíc zasa rozvrátil lavice.


Craig však upozorňuje, že Ježiš síce zhodil nábytok, ale nikdy nijako neprispel k poníženiu človeka. Nepremýšľal o drsných slovách, ktoré by vyriekol a ani sa nepokúšal nachádzať vnútorné zranenie, na ktoré by zaútočil. Ani v hneve sa nedopustil hriechu a nezabudol, kým je

.
Možno bude prospešné spomenúť si na to, keď sa najbližšie dostaví príležitosť a hnevlivosť zatlčie na dvere.
No a ako to napokon skončilo?


Keď bolo vyčistenie v závere, opäť sa ujal toho, kto ho potreboval. Pristúpili k nemu chorí a zlomení a On ich s radosťou a ochotou uzdravoval.


Nezatrpkol a ani sa neuzatvoril pred zvyškom spoločnosti. Podelil sa o čas a k zoslabnutiu zneužívania prispel tým, že on sám ani raz nezneužil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies