Benátky obmedzia prístup gigantickým výletným lodiam

NETKY.SK • 6 November 2013, 14:15 • 2 min
Benátky obmedzia prístup gigantickým výletným lodiam

MILÁNO — Špeciálna talianska komisia schválila plán na presmerovanie gigantických výletných lodí preč z historického centra Benátok. Stalo sa tak po zvýšenom tlaku Benátčanov súvisiacom s haváriou Costy Concordie v januári 2011 ako aj ekologickými obavami.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa lode totiž plavia len niekoľko desiatok metrov od Námestia sv. Marka. Kancelária premiéra Enrica Lettu v utorkovom stanovisku uviedla, že komisia schválila vykopanie nového kanála, aby sa lode mohli dostať do lagúny zo západu a obísť tak historické centrum. Správa benátskeho prístavu odhaduje, že projekt potrvá dva roky. Dovtedy bude počet výletných lodí vážiacich viac než 40 000 ton od januára 2014 zredukovaný na 20 percent oproti roku 2012. Od novembra budúceho roku bude navyše najväčším plavidlám vážiacich viac než 96 000 ton zakázané prechádzať kanálom Giudecca úplne. V minulom roku do Benátok priplávalo 645 veľkých lodí, teda takmer dve denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies