Belgický premiér láka britské firmy do krajiny

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 15:14 • 2 min
Belgický premiér láka britské firmy do krajiny

BRUSEL - Belgický premiér Charles Michel v utorok vyzval britské firmy, ktoré chcú naďalej obchodovať s Európskou úniou, aby sa presídlili do Belgicka. Výzva belgického premiéra prichádza po tom, čo vo štvrtkovom referende sa britskí voliči vyslovili za odchod krajiny z EÚ.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že 20 % britských spoločností je pripravených stiahnuť sa z krajiny. Ak tak urobia, tak by som uprednostnil, aby prišli do Belgicka, Flámska, Valónska, či Bruselu a nie napríklad do Holandska," povedal Michel pre belgickú rozhlasovú stanicu Radio 1. Premiér dodal, že nechce, aby jeho plán vyznel provokatívne, ale neplánuje nechať Belgicko platiť účet za brexit.


Na druhej strane predseda flámskej vlády Geert Bourgeois vyzval k opatrnosti po odhlasovaní vystúpenia Veľkej Británie z únie. Flámsky región v severnej časti Belgicka totiž do Británie ročne exportuje tovar za zhruba 27 mld. eur. "Nemali by sme si znepriateliť Britov," povedal Bourgeois, ktorý v snahe obmedziť škody flámskych exportérov požaduje dobré podmienky pre Britániu po jej odchode z 28-členného bloku. Flámsko do Británie vyváža rôzny tovar od textilných výrobkov po ovocie a čokoládu. Belgicko je šiesta najväčšia ekonomika eurozóny a jedna z najotvorenejších na svete.


V pondelok maďarský minister hospodárstva Mihály Varga vyhlásil, že firmy, ktoré sa po britskom referende o vystúpení z EÚ stiahnu z Británie, môžu nájsť nové sídlo v Maďarsku. Nešpecifikoval však, akými konkrétnymi opatreniami chce Budapešť presvedčiť firmy k presídleniu, ani to, ako ďaleko pokročili vládne plány.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies