Belgický kráľovský dvor popiera úvahy o abdikácii Alberta II.

NETKY.SK • 3 Október 2011, 19:04 • 2 min
Belgický kráľovský dvor popiera úvahy o abdikácii Alberta II.

Belgický kráľovský dvor popiera úvahy o abdikácii Alberta II.

slovakia

left justify in out

img

Belgická tlač si už niekoľko dní pozorne všíma dianie na kráľovskom dvore. Novinári zaznamenali skutočnosť, že kráľ Albert II. je unavený z politického vývoja vo svojej krajine, a že v tomto roku je badateľne menej jeho pracovných návštev na verejnosti. Avšak kráľov poradca Pierre-Yves Monette vyvracia úvahy o blížiacej sa abdikácii Alberta II. v prospech jeho syna, princa Philippa.
"Kráľ sa čoraz menej stretáva so svojimi občanmi. Jeho posledná návšteva na verejnosti sa uskutočnila začiatkom júla. Je teda legitímne sa pýtať, či sa kráľ chystá na dôchodok?" Pred takýto okruh otázok postavil svojich hostí v rámci nedeľňajšej televíznej relácie Kontroverzie na stanici RTL-TV1 známy belgický televízny moderátor Pascal Vrebos, ktorý je zároveň aj členom Najvyššej súdnej rady Belgicka. 
Podľa prieskumov verejnej mienky si 80 percent Belgičanov myslí, že ich kráľ si zaslúži odísť na odpočinok a prenechať trón dedičnému princovi. Podľa účastníkov televíznej relácie Kontroverzie to však nemusí byť v súlade s ústavou. 
"Nemáme stanovený vek pre odchod do dôchodku našej hlavy štátu," poukázal odborník na ústavné záležitosti Marc Uyttendaele. Tvrdí, že belgická ústava prenechanie či odovzdanie trónu ako právny akt nepozná, keďže doteraz sa trón dedil až po úmrtí predošlého monarchu.
Francis Delpérée, senátor za stranu flámskych kresťanských demokratov (CDH) naopak tvrdí, že kráľ môže abdikovať kedykoľvek keď si to vyžadujú záujmy štátu.
"Čo nie je terajší prípad," oponuje tomuto názoru kráľovský poradca Monette. Podľa neho skutočnosť, že Albert II. sa menej ukazuje na verejnosti neznamená, že nie je aktívny. Kráľovský dvor už dávnejšie naznačil, že kráľ aj z ústrania intenzívne sleduje politické dianie v krajine a osobne sa na ňom zúčastňuje, dôkazom čoho je vysoký počet audiencií predstaviteľov politických strán v kráľovskom paláci.
Aj napriek tomu, odborník na ústavné záležitosti Marc Uyttendaele poukazuje, že kráľ má z hľadiska svojich právomocí dosť úzky priestor na politické manévrovanie, ale aj napriek tomu je podľa neho doteraz najlepším belgickým kráľom.
“Ak je Albert II. podľa všetkého najlepším kráľom, akého Belgicko kedy malo, tak práve preto, že sa dokáže držať v ústraní. Náš kráľ je mimoriadne rozvážny. Na rozdiel od svojho otca Léopolda III., ktorý napríklad podal ruku Hitlerovi,” uviedol Uyttendaele.
Kráľ Albert II. je predmetom mediálnej kritiky najmä zo strany niektorých flámskych periodík. Novinárka Liesbeth Van Impeová z denníka Niewsblad kráľa kritizuje, že nebol ochotný prijať v paláci lídra flámskych nacionalistov Barta De Wevera, čím údajne sklamal mnohých Flámov. Kráľ však na to mal svoje dôvody, lebo De Wever sa netají svojimi názormi na rozpad belgickej federácie a okrem toho politicky bojkotoval úsilie posledného kráľovského vyjednávača Elia Di Rupa o zostavenie novej vlády. Kráľ touto úlohou poveril viacerých, aj flámskych politikov, avšak iba valónsky socialistický líder Di Rupo po poverení kráľom našiel kľúč ako presvedčiť lídrov ostatných politických strán na zostavenie vlády.
Politické, mediálne a nacionalistické úvahy o odchode kráľa do dôchodku sú podľa jeho poradcu Monetta zatiaľ celkom zbytočné a neadekvátne.
"Podľa mojich znalostí, kráľ vôbec nemá v úmysle abdikovať," povedal v nedeľu Pierre-Yves Monette.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies