Belgicko dá na platy moslimských imámov milióny eur

NETKY.SK • 18 Február 2016, 14:17 • 2 min
Belgicko dá na platy moslimských imámov milióny eur

BRUSEL - Belgická federálna vláda uvoľnila 3,3 milióna eur na platy pre 80 nových imámov. Belgická televízna stanica RTBF dnes uviedla, že rozpočet na platy pre moslimských duchovných je súčasťou boja proti radikalizácii spoločnosti, ktorý sa snaží propagovať tzv. "integrovaný islam".

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie vlády nadobudne platnosť až po vydaní kráľovského dekrétu, ktorý navrhne túto možnosť. "Táto stratégia odráža našu filozofiu voči viac integrovanému islamu," uviedol v tejto súvislosti minister spravodlivosti Koen Geens. Upozornil, že v boji proti radikalizácii je dôležité, aby mladí ľudia neboli priťahovaní "radikálnymi mešitami".

 

Noví imámi a tiež nové mešity budú predmetom vyšetrovania štátnej bezpečnosti, ktorá v rámci boja proti radikalizácii vytvorila špeciálne bunky expertov na islam a džihádizmus. Noví moslimskí duchovní musia prejsť preškolením na území Belgicka, ktoré sa vykoná s pomocou výkonných orgánov moslimských združení moslimov a v spolupráci s jednotlivými regiónmi.

 

Geens pripomenul, že v Belgicku je málo "uznaných" imámov, u ktorých je isté, že ich kázanie neškodí spoločnosti, a aj preto ocenil, že vzniká možnosť integrovať vzdelávanie imámov - a uznávanie ich predošlého vzdelania - do belgického kontextu.

 

Imámi by podľa neho mohli plniť úlohu akýchsi hovorcov svojej komunity voči belgickým úradom, čo zatiaľ v krajine chýba. "Poňatie integrovaného islamu je dôležité, ale to vôbec neznamená, že by mali opustiť svoje zásady," uviedol Geens na adresu imámov. Zároveň však dodal, že je evidentné, že imám, kresťanský kňaz alebo židovský rabín, ktorý dostal vzdelanie v Belgicku, bude mať iný prístup k veriacim ako imám vyškolený v Addis Abebe alebo ako kňaz vyškolený v Ríme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies