Belgicko chce odvetu za kvalifikáciu, Wales žije svoj sen

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 12:35 • 2 min
Belgicko chce odvetu za kvalifikáciu, Wales žije svoj sen

LILLE - Piatkové druhé štvrťfinále na futbalových majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku ponúkne súboj predšampionátového "čierneho koňa" s jedným z prekvapení turnaja. Favorizovaní Belgičania si v Lille o 21.00 h zmerajú sily s Walesanmi, ktorých priviedli medzi osmičku najlepších aj góly a výkony hviezdneho krídelníka Garetha Bala.

slovakia

left justify in out

Hlavným rozhodcom piatkového záverečného stretnutia na Štadióne Pierra Mauroya v rámci ME 2016 bude Slovinec Damir Skomina. Keďže Lille leží len pár kilometrov od belgických hraníc, v hľadisku sa očakáva mohutná podpora pre "červených diablov". Waleskí fanúšikovia však počas doterajšieho priebehu ukázali, že na európskom šampionáte vo Francúzsku patria medzi najlepších a aj najpočetnejších.

 

Jedine v piatkovom štvrťfinále sa stretnú mužstvá, ktoré postúpili na šampionát z tej istej kvalifikačnej skupiny. Belgičania v "béčku" triumfovali s 23 bodmi, Walesania získali o dva menej a obsadili druhú priečku. Vzájomné súboje však vyzneli lepšie pre "drakov" - najskôr v novembri 2014 uhrali v Bruseli bezgólovú remízu, v domácej cardiffskej odvete v júni 2015 zvíťazili Balovým gólom 1:0. Belgičania počas 180 minút ani raz neprekonali obranný val Walesanov. "Od toho víťazného zápasu sme sa posunuli ešte na iný level. Bol to môj najdôležitejší presný zásah za národné mužstvo, najmä počas kvalifikácie. Dal nám vieru, že môžeme zdolať veľké tímy," povedala hviezda Realu Madrid Bale, citoval ho portál bbc.com.

 

Belgičanom bude v Lille chýbať "vykartovaný" stopér Thomas Vermaelen; otázny je štart dvojice Mousa Dembélé, Eden Hazard, ktorých sužujú zdravotné problémy. Kormidelník Walesanov Chris Coleman by na rozdiel od Marca Wilmotsa mal mať k dispozícii kompletný káder. Eliminácia Vermaelena by mohla znamenať premiérový štart pre obrancu Oostende Jordana Lukaka, ktorý je v mužstve spoločne so svojím starším bratom Romelom z anglického FC Everton. "Ak mi tréner dá príležitosť, budem tam. Možno dostanem šancu zahrať si v piatkovom veľkom zápase, veľmi dôležitom a proti výborným hráčom. Uvidíme. Ak by sme boli obaja (aj Romelu, pozn.) v základnej zostave, bolo by to pre nás veľmi výnimočné," povedal Jordan Lukaku pre oficiálny web ME.

 

Bilancia piatkových oponentov je pomerne vyrovnaná, len mierne v prospech Belgičanov, ktorí zvíťazili v 5 z 12 stretnutí, štyrikrát prehrali a zrodili sa aj tri nerozhodné výsledky. Celkové skóre vyznieva pre Walesanov (17:16). "Wales poznáme veľmi dobre. Urobili veľký progres a v mužstve majú dvoch hráčov výnimočnej úrovne - Bala a Aarona Ramseyho. V kvalifikácii sme im podľahli pre individuálnu chybu, mali sme však aj veľa príležitostí," podotkol kouč Belgičanov Wilmots podľa portálu fourfourtwo.com a na margo hlavnej postavy súpera doplnil: "Bale má na ihrisku voľnosť a je tak trochu všade - na krídle, v útoku. Nenasadím na neho žiadneho hráča, vyrovnáme sa s ním kolektívne."

 

Walesania prienikom do štvrťfinále vyrovnali svoj najlepší a aj doterajší jediný výsledok na veľkom záverečnom turnaji - na MS 1958 tiež postúpili medzi osem najlepších. Belgičania sú na EURO po prvý raz od roku 2000, vtedy organizovali ME spoločne s Holandskom. Stúpajúcu formu naznačili osemfinálovým víťazstvom 4:0 nad Maďarmi. Walesania ako víťazi základnej B-skupiny ME prešli v osemfinálovom derby cez Severných Írov (1:0).

 

Obe mužstvá majú z doterajšieho priebehu kontinentálneho šampionátu identickú bilanciu: tri víťazstvá - jedna prehra. Belgičania nestačili v E-skupine na Talianov (0:2), Walesania v "béčku" na Angličanov (1:2).

 

Víťaz súboja Wales - Belgicko odohrá svoj semifinálový duel v stredu 6. júla v Lyone; nastúpi v ňom proti úspešnému zo štvrtkového štvrťfinálového zápasu Poľsko - Portugalsko (Marseille, 21.00 h).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies