Belgicko čelí ďalšiemu mohutnému štrajku odborárov

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 12:33 • 2 min
Belgicko čelí ďalšiemu mohutnému štrajku odborárov

BRUSEL - Časť Belgicka je dnes ochromená štrajkom, ktorý na výzvu odborových centrál zasiahol oblasť verejných služieb. Vážne obmedzenia sú hlásené v rezorte verejnej dopravy.

slovakia

left justify in out

Odborári po sérii paralyzujúcich štrajkov z konca roka 2014 vyzvali na nový masový protest proti úsporným opatreniam federálnej vlády. Pracovníci i odbory zároveň kritizujú dôchodkovú reformu, predvídajúcu neskorší odchod zamestnancov do penzie, a tiež vládne opatrenia týkajúce sa indexácie platov.

 

Dnešná štrajková mobilizácia sa dotkla predovšetkým dopravy a úradov verejných služieb, menej už obchodného sektoru a zásobovania. Väčšinou v normálnom režime fungujú aj nemocnice a školy. Žiaci a študenti, ktorí sa nemohli do škôl dostaviť kvôli obmedzeniam v doprave, majú ospravedlnenie.

 

Belgické železnice v rámci štrajku prestali premávať v utorok večer o 22.00 h. Aj napriek tomu dostalo výnimku niekoľko vlakov: vo Valónsku napríklad povolili spojenie medzi mestom Arlon a Luxemburgom. Do Luxemburska odchádzajú za prácou každý deň stovky Belgičanov.

 

Vo Flámsku sú fungujúce vlakové spojenia početnejšie, situácia sa však podľa oznámenia odborových centrál v priebehu dňa môže zhoršiť. Štrajkujúci zablokovali aj niekoľko ciest; automobilisti majú sťažený prístup do Brúgg, Ostende, Dendermonde a tiež do bruselských štvrtí, kde sa nachádzajú dôležité železničné stanice Brusel-Midi a Brusel-Nord.

 

Štrajk postihol aj oblasť mestskej a medzimestskej autobusovej dopravy. V niektorých regiónoch premáva iba desať percent autobusov, v iných oblastiach jazdí iba polovica z vozového parku. Vážne výluky v premávke autobusov, električiek a metra hlási aj Brusel, niektoré spoje nefungujú, zatiaľ však mestská hromadná doprava celkom zablokovaná nebola a v dopoludňajších hodinách aj letiská odbavovali pasažierov podľa bežného režimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies