Andrej Kiska podpísal novelu, ktorá zavádza výraznejšiu podporu pre začínajúce rodiny

NETKY.SK • 15 Február 2019, 16:28 • 2 min
Andrej Kiska podpísal novelu, ktorá zavádza výraznejšiu podporu pre začínajúce rodiny

BRATISLAVA - Novela zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB), ktorú odobril prezident SR Andrej Kiska, zavedie výraznejšiu podporu pre mladé začínajúce rodiny, ktoré nie sú natoľko solventné, aby si mohli dovoliť obstarať nové bývanie.

slovakia

left justify in out

Novela na návrh poslancov za Most-Híd sa týka mladých manželov do 35 rokov, ktorí uzavreli manželstvo najviac dvanásť mesiacov pred podaním žiadosti o poskytnutie podpory určenej na obstaranie aj staršieho bytu v bytovom alebo v rodinnom dome. Novela zákona o ŠFRB nadobudne účinnosť 1. júla 2019.

"Obstaranie staršieho bytu môže byť riešením pre mladomanželov a súčasne môže podporiť rozvoj vo vidieckych lokalitách. Tento úver bude poskytnutý za štandardných podmienok, ako je v prípade manželov, avšak s tým zvýhodnením, že prvých 15 tisíc eur možno poskytnúť s výhodnejšou úrokovou sadzbou," povedala poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd).

Zámerom novely zákona je podľa poslankyne pomôcť mladým rodinám osamostatniť sa, zjednodušiť im finančné možnosti, mať deti a podporovať tak pôrodnosť a demografický rast na Slovensku.

 

img

 

"Na základe tejto zmeny zákona tak mladomanželia budú môcť dostať úver vo výške 15 tisíc eur na pätnásť rokov s ročnou úrokovou sadzbou vo výške 1 %, fixovanou počas celej doby úveru," uviedla Sárközy.

Zároveň pri narodení dieťaťa bude možné odpustiť dvetisíc eur z výšky istiny úveru, pričom maximálne bude možné odpustiť šesťtisíc eur.

 

"Návrh je tak jednoznačne smerovaný na podporu rodiny a detí," tvrdí poslankyňa. Ďalším cieľom novely je podpora obnovy bytového fondu na celom Slovensku. "Najmä v obciach existuje veľký počet starších rodinných domov, z ktorých mnohé sú už neobývané. Možnosť rekonštrukcie takýchto starších rodinných domov môže zatraktívniť bývanie v obciach, čo podporí i rozvoj vidieka," dodala Sárközy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona