Beblavý žiada Kažimíra o mimoriadny audit v projektoch za 150 miliónov eur

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 15:46 • 2 min
Beblavý žiada Kažimíra o mimoriadny audit v projektoch za 150 miliónov eur

BRATISLAVA - Ministerstvo financií by malo podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Miroslava Beblavého spraviť mimoriadny audit v jednej z najväčších výziev na projekty z eurofondov. Týka sa 162 projektov za takmer 150 miliónov eur a Beblavý v nich vidí riziká.

slovakia

left justify in out

Šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) preto na takýto krok vyzval listom, o čom informoval na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR.
     

Mimoriadny audit má byť zároveň podľa Beblavého akousi skúškou systémových zmien v kontrolách eurofondov, ktoré Kažimír sľúbil v máji tohto roku. Stalo sa tak po tom, ako Brusel našiel pochybenia v slovenských kontrolách eurofondových projektov. Odvtedy už uplynulo šesť týždňov a Beblavému sa nezdá, že by k nejakým zmenám a úpravám auditu prichádzalo. "Máme pocit, že tam chýba ťah na bránu a zatiaľ sa nič nedeje," vyhlásil.
     

Súčasne ale podľa neho "bežia" ďalšie projekty s tými istými nedostatkami, ktoré Slovensku už vtedy vyčítala EK. Bruselu sa nepáčilo najmä to, že napríklad pri nákupe nejakého stroja či zariadenia sa už v rozpočte pri vyhlasovaní súťaže predraží jeho predpokladaná hodnota o 50, 100 či až 200 % oproti tomu, koľko reálne na trhu stojí. Ministerstvo, ktoré je za poskytnutie peňazí na takýto projekt zodpovedné, si však chybu nevšimlo. Keď ale pochybenie nájde EK, Slovensku už hrozí krátenie eurofondov. Keby to štát odhalil sám, je možné použiť tieto európske peniaze napríklad na iný účel.
     

Beblavý si 162 projektov z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast aj sám skontroloval. Hoci v mnohých prípadoch už prebehli verejné obstarávania, neboli podľa neho zverejnené výsledky z väčšej časti z nich. Z  menšieho počtu súťaží, kde výsledky zverejnené boli, však poslanec objavil viaceré podozrivé skutočnosti.
     

Podľa vlastných slov našiel napríklad dva tendre, kde súťažili dve firmy, z ktorých jedna bola česká a druhá slovenská dcéra tej istej nemeckej spoločnosti. Súperili o dodávku stroja a v tejto "dramatickej" súťaži sa podľa Beblavého nepodarilo cenu za zákazku nijako zlacniť. Zároveň našiel aspoň šesť obstarávaní, kde súťažil len jeden uchádzač.
     

"Keď sme si pozreli celú vzorku zverejnených obstarávaní, tak sme zistili, že vo väčšine z nich je úspora len 0 až 1 % oproti pôvodnej cene, teda v podstate žiadna úspora," vyčíslil opozičný poslanec. Štandardne sa pritom vo verejnom obstarávaní podľa neho vytvárajú 5 až 15-% úspory oproti odhadovanej cene.
     

Okrem mimoriadneho auditu tak Beblavý žiada aj úpravu zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite. Momentálne je totiž v parlamente predložený zákon o eurofondoch, ktorým sa otvára aj zákon o finančnej kontrole. Poslancovi v ňom však chýbajú práve zmeny auditu eurofondov. Navrhuje preto posilniť nezávislé postavenie vnútorných audítorov a tiež upraviť ich hodnotenie. Aby boli aspoň raz ročne hodnotení podľa toho, na aké zistenia prišli a do akej miery ich iné orgány potvrdili. "Aby tam bola motivácia odhaľovať neprávosť, nie motivácia mať pokoj," dodal Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies