Beblavý: Správa o stave školstva je napísaná tak,aby vládu reálne nezaväzovala

NETKY.SK • 27 September 2013, 12:36 • 2 min
Beblavý: Správa o stave školstva je napísaná tak,aby vládu reálne nezaväzovala

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) ani v definitívnej verzii Správy o stave školstva v skutočnosti nesľúbil finančné zdroje ani iné zmeny. Tvrdí to opozičný poslanec z SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

"Správa zostala všeobecná a formulovaná tak, aby vládu reálne nezaväzovala," uviedol. Správa podľa neho teda nenaplnila očakávania na konkrétne a systémové riešenia, ku ktorým bola zaviazaná uznesením Národnej Rady v decembri minulého roku. Dokument má určiť dlhodobé smerovanie vzdelávacieho systému na Slovensku. Beblavý poukázal, že správa navrhuje ročné zvyšovanie prostriedkov vo výške 130 miliónov eur. Pripomenul, že ministerstvo školstva však v marci vyčíslilo náklady na naplnenie správy na 200 miliónov eur. Dodal, že 130 miliónov eur rezort navyše uvádza spolu s prostriedkami zo Štrukturálnych fondov. Vzhľadom na odhadovaný plán čerpania Štrukturálnych fondov v rokoch 2014 – 2016 z obdobia 2007 - 2013 a 2014 - 2020 to môže podľa Beblavého znamenať, že väčšinu nárastu budú predstavovať eurofondy a skutočný nárast z domácich prostriedkov bude omnoho nižší.

"Vyvoláva to reálne obavy, že na naplnenie správy nebude mať minister dosť peňazí. Verejne ho preto žiadam o zvýšenie sumy čo najbližšie k pôvodne navrhnutým 200 miliónom eur ročne a jej stanovenie bez Štrukturálnych fondov," uviedol Beblavý. Správa by podľa neho mala byť zároveň schválená so štátnym rozpočtom, ktorý bude obsahovať konkrétne finančné krytie. "A nepodmieňovať financovanie zmien v školstve vyšším daňovým zaťažením a výberom daní," dodal.

Beblavý považuje riešenia v správe za nedostatočné pre neexistenciu termínov a presných plánov riešení. "Hoci je správa kvalitne odborne napísaná, nemá reálnu politickú silu. Riešeniam chýba časový rámec a sú príliš všeobecné. Vzhľadom na deväťmesačný priebeh jej prípravy a fakt, že sa blížime do polovice volebného obdobia sa dá takmer s istotou očakávať, že tam, kde dnes minister ešte nevie, čo chce, sa už pravdepodobne nič nestane," povedal Beblavý. Obáva sa, že liberalizácia trhu s učebnicami, zmena financovania škôl na základe kvality, optimalizácia školskej siete, platy učiteľov, zmeny prijímania na osemročné gymnáziá sa už za tejto vlády nestihnú.

Opozičný poslanec poukazuje aj na niektoré ciele v správe, ktoré sú podľa neho v rozpore s opatreniami ministra. Správa podľa Beblavého deklaruje dôležitosť jazykov vo vzdelávaní žiakov a systematické prijímacie konanie na strednú a vysokú školu objektívnym testovaním žiakov. "Tieto ciele sú v priamom rozpore s inými opatreniami ministra, konkrétne priemerom známok na vysvedčeniach, ktorý je zákonnou podmienkou prijatia na školu s maturitou a právomoc VÚC rozhodovať o otváraní prvých ročníkov stredných škôl," upozornil.

Pokiaľ ide o podporu bilingválnych gymnázií deklarovanú v správe, pripomenul, že minister Čaplovič len nedávno začal presadzovať výučbu chémie na úkor jazykov. "Žiadam preto v správe jasne uviesť, že hodinová dotácia jazykov sa nebude znižovať. Zásadne tiež nesúhlasím a žiadam vypustiť navrhované zriaďovateľovo právo veta na výber riaditeľa, ktoré nemá opodstatnenie," doplnil Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies