Beblavý interpeluje Počiatka pre haly na čistenie vlakov

NETKY.SK • 13 Január 2014, 12:16 • 2 min
Beblavý interpeluje Počiatka pre haly na čistenie vlakov

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý sa v pondelok obrátil na ministra dopravy Jána Počiatka s interpeláciou, v ktorej poukazuje na podľa neho predraženú plánovanú výstavbu hál na čistenie a údržbu vlakov predbežne za 200 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK), ktorá prevádzkuje osobnú vlakovú dopravu, chce postaviť tri haly na údržbu vlakov a na rovnaký účel zrekonštruovať tri existujúce haly. Investícia na výstavbu a rekonštrukciu hál a zakúpenie technológií by mala byť financovaná hlavne z peňazí Európskej únie, konečnú cenu má určiť verejná súťaž. Haly majú byť v Bratislave, Košiciach, Nových Zámkoch, Žiline, vo Zvolene a v Humennom. Hala v Bratislave by mala mať dĺžku štyristo metrov.

Beblavý chce od Počiatka odpoveď na otázku, aký rozpočet, funkcie a dĺžka v metroch sú predpokladané pre jednotlivé haly. Zaujíma ho tiež návratnosť plánovanej investície. Minister dopravy by sa mal vyjadriť aj k tomu, prečo potrebuje SR až šesť hál, keď Českej republike stačia štyri vo vlastníctve Českých dráh a všetky majú menšiu kapacitu oproti plánovanej bratislavskej hale. Poslanec chce vedieť aj to, koľko uhradila ZSSK v minulom roku firmám za čistenie vlakov. Počiatek má odpovedať tiež na to, či ministerstvo dopravy plánuje realizovať projekt v plnom rozsahu aj v prípade nezískania európskych peňazí. Beblavý sa zaujíma aj o to, či minister prešetrí podozrenie z plánovaného neštandardného vynakladania prostriedkov v obrovskom rozsahu. 

České dráhy podľa poslanca naposledy postavili krytú čistiareň vlakov v Brne v prepočte za 12 mil. eur. Ide o najväčšiu a najmodernejšiu krytú umývaciu halu v ČR dlhú 205 metrov. Rakúske železnice stála výstavba jednej haly v dĺžke sto metrov i s technológiami 7 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies