Beblavý: Chce zriadiť nezávislý odvolací orgán pre policajtov

NETKY.SK • 22 August 2016, 12:29 • 2 min
Beblavý: Chce zriadiť nezávislý odvolací orgán pre policajtov

BRATISLAVA - Nezávislá Rada pre integritu policajného zboru by mala zabrániť zasahovaniu nadriadených do práce policajných vyšetrovateľov. Jej zriadenie navrhuje nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

Podľa neho by sa na radu ako odvolací orgán mohli obrátiť napríklad policajti, ktorých nadriadení odstavili od prípadov, čo vyšetrujú, alebo budú napríklad prepustení z policajného zboru. Rovnako sa na radu budú môcť obrátiť, ak budú mať pocit, že sa im do práce zasahuje alebo sú ovplyvňovaní. Momentálne sa totiž podľa Beblavého môžu policajti obrátiť len na svojich nadriadených, čo podľa neho predstavuje začarovaný kruh.

 

"Občania bez ohľadu na to koho volia si myslia, že politici ovplyvňujú vyšetrovanie," povedal Beblavý s odvolaním sa na júnový prieskum verejnej mienky, podľa ktorého si tri štvrtiny respondentov myslia, že polícia a prokuratúra podliehajú politickým tlakom. Sedemčlenná rada naopak podľa neho nebude manipulovateľná politikmi. Po jednom členovi by podľa návrhu nezaradeného poslanca mali do rady menovať minister vnútra, šéf Najvyššieho kontrolného úradu, policajné odbory, verejný ochranca práv a mimovládne organizácie. Dvoch členov by mal do rady nominovať parlament, jedného za koalíciu, druhého za opozíciu. Pri rozhodnutiach, ako sú disciplinárne opatrenia, služobné hodnotenie alebo rozhodnutie o skončení služobného pomeru by podľa návrhu mala mať rada možnosť tieto postupy zvrátiť. Takisto bude môcť vyhlásiť za neplatný príkaz od nadriadených, ktorý obsahom alebo účelom zasahuje do vyšetrovania.

 

V záujme zabezpečenia nezávislého vyšetrovania káuz Beblavý tiež navrhuje posilniť kompetencie už existujúcej Rady prokurátorov. Podľa neho má totiž v súčasnosti generálny prokurátor silné kompetencie voči svojim podriadeným. Poslanec tiež navrhuje, aby boli prípady vyšetrovateľom a prokurátorom prideľované náhodne, ako je to u sudcov. "Aby nemohli nadriadení zabezpečiť, že kauzy dostanú ´tí správni´," vysvetlil.

 

Podľa spolupredkladateľky návrhu poslankyne Viery Dubačovej (OĽaNO) spolitizovanie spoločnosti momentálne zasahuje aj do policajného zboru. "Iba v slobodnej atmosfére sa kauzy môžu vyšetriť," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies