Beblavý chce zaviesť odmeny pre ľudí, ktorí nahlásia porušenie zákona bankou

NETKY.SK • 21 Január 2014, 11:29 • 2 min
Beblavý chce zaviesť odmeny pre ľudí, ktorí nahlásia porušenie zákona bankou

BRATISLAVA - Viac právomocí pre Národnú banku Slovenska (NBS), ako aj zavedenie odmien pre klientov, ktorí nahlásia porušenie zákona bankou.

slovakia

left justify in out

Takéto zmeny navrhuje doplniť do novely zákona o bankách nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý. Novela zákona je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ako Beblavý priblížil, cieľom jeho predložených pripomienok k zákonu je posilniť postavenie klientov finančných inštitúcií. "Napomôcť tomu by mali dva nové inštitúty, ktoré prídu vhod vtedy, keď napríklad banka odmietne rešpektovať zákonné práva klientov. Cieľom je, aby klient, ktorý nahlási porušenie zákona bankou, za to dostal odškodnenie," ozrejmuje Beblavý.

V súčasnosti platí, že porušenie svojich práv klient môže nahlásiť NBS. Tá oznámenie preverí a následne môže porušenie zákona potrestať pokutou vo výške od 3300 eur do 332.000 eur. Beblavý zdôrazňuje, že táto pokuta je príjmom štátu a klient z nej nič nemá. A to chce zmeniť. Navrhuje preto rozšírenie právomocí NBS i zavedenie odmien pre oznamovateľa porušenia zákona. "Ak by napríklad banka neumožnila klientovi predčasné splatenie bez poplatkov povedzme k 1. júnu v danom roku, hoci by na to mal zákonné právo, po uložení nového opatrenia NBS by banka klientovi musela umožniť predčasné splatenie bez poplatkov k novému dátumu," hovorí Beblavý.

Zavedenie odmien by zase v praxi vyzeralo tak, že ak banka poruší napríklad povinnosť informovať klienta o možnosti predčasného splatenia bez poplatkov dva mesiace vopred a klient o tom informuje NBS a tá banke uloží pokutu povedzme vo výške 3300 eur, 10 % z tejto pokuty by dostal poškodený klient. "Základným predpokladom pre vznik nároku tak bude oznámenie klienta pre NBS, v ktorom budú informácie alebo dôkazy preukazujúce porušenie zákona," vysvetľuje Beblavý. Podľa jeho slov výška odmeny bude obmedzená pevným stropom, a to v hodnote 10.000 eur. "Predpokladám však, že vo väčšine prípadov by oznamovateľom vznikol nárok na oveľa nižšie odmeny. Cieľom návrhu totiž nie je, aby sa na oznamovaní niekto obohacoval, ale aby obdržal aspoň nejakú finančnú náhradu," zdôvodňuje svoj návrh nezaradený poslanec. Zároveň dopĺňa, že v konečnom dôsledku bude závisieť priamo od NBS, akú odmenu ľudia dostanú, pretože NBS rozhoduje o celkovej výške pokuty.

Beblavý taktiež pripomína, že zavedenie odmeny pre oznamovateľa navrhuje aktuálne aj Protimonopolný úrad (PMÚ) SR v novele zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Preto dúfa, že jeho návrhy podporí aj Ministerstvo financií SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies