Baška získal len o 15 hlasov menej ako Sedláček v roku 2009

NETKY.SK • 12 November 2013, 14:28 • 2 min
Baška získal len o 15 hlasov menej ako Sedláček v roku 2009

TRENČÍN – Novozvolený predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TNSK) Jaroslav Baška získal v prvom kole volieb len o 15 hlasov menej, ako jeho predchodca Pavol Sedláček v roku 2009. Poslanca parlamentu za Smer-SD podporilo 43 745 voličov, Sedláčka 43 760.

slovakia

left justify in out

V prípade odchádzajúceho župana, ktorý kandidoval za koalíciu ĽS-HZDS, Smer-SD, SNS, to však nestačilo a muselo byť druhé kolo volieb. V tom sa stretol s exministrom Martinom Fedorom, ktorý kandidoval za koalíciu SDKÚ-DS, KDH, OKS, SaS. Baška sa stal v sobotu jednoznačným víťazom so ziskom 53,45 percenta voličských hlasov.

Politológ Miroslav Řádek za tým vidí najmä zlý výber pravicového kandidáta na predsedu TNSK v osobe bývalého zápasníka Jozefa Lohyňu. „Roztrieštenosť vidím v tom, že pravica - koalícia KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, OKS, Nová väčšina – Dohoda - síce bola schopná vytvoriť šesťčlennú koalíciu, ale slabinou bol kandidát na župana, pretože nevybrali človeka, ktorý je autentický a má politické skúsenosti. To pravicoví voliči vyhodnotili tak, že volili Juraja Smatanu, ktorý skončil vo voľbách na treťom mieste,“ povedal. 

„Voľby do orgánov Trenčianskeho samosprávneho kraja nie sú pre nás úspechom. Hoci sa z hrubého pohľadu politických síl veľa nezmenilo, mali sme väčšie ciele,“ reagoval krajský šéf SDKÚ-DS Martin Fedor. Ako ďalej podotkol, stratégia spolupráce stredopravicových strán môže byť úspešná. Príkladom môže byť volebný obvod Trenčín, kde Smer získal len troch z ôsmich zvolených poslancov. Pre SDKÚ-DS bol vo voľbách prioritou spoločný postup všetkých stredopravicových strán. „A spoločným prienikom sa stala podpora nezávislého kandidáta. Sme presvedčení, že aj v budúcnosti práve úzka spolupráca týchto strán dokáže pripraviť šancu na úspech vo voľbách a šancu na lepšie spravovanie samosprávneho kraja,“ doplnil Fedor. 

Za predsedu TNSK kandidovalo šesť mužov. Za Lohyňu hlasovalo vo voľbách 19,68 percenta voličov a získal 16 111 hlasov. Juraj Smatana (Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska) dostal 10 058 hlasov (12,29 percenta), Peter Palko (KSS) 4 164 hlasov (5,08 percenta), nezávislý Ľubomír Žabár 4 110 hlasov (5,02 percenta) a nezávislý Marián Herdel 3 641 hlasov (4,44 percenta). Volebná účasť dosiahla 17,37 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies