Bašistová: Fungovanie v resocializačných centrách pre drogovo závislých treba zlepšiť

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:56 • 2 min
Bašistová: Fungovanie v resocializačných centrách pre drogovo závislých treba zlepšiť

BRATISLAVA - Pomoc drogovo závislým treba zlepšiť. A to napríklad v podmienkach fungovania resocializačných centier vrátane pravidiel, za akých môžu zamestnávať svojich klientov.

slovakia

left justify in out

Myslí si to predsedníčka parlamentného sociálneho výboru Alena Bašistová. Na túto tému dnes zorganizovala okrúhly stôl, podujatia sa zúčastnili odborníci za štát i z neziskového sektora.

Diskusia je reakciou na medializovaný prípad v galantskom resocializačnom centre Čistý deň, v ktorom malo dôjsť k údajnému zneužitiu vtedy maloletého dievčaťa.

 

"Je nevyhnutné upraviť podmienky pracovnoprávneho vzťahu bývalých klientov resocializačných zariadení či stredísk. A to v prípade, že tento klient bude zamestnaný v zariadení, kde absolvuje resocializáciu alebo reedukáciu a bude prichádzať do styku s ďalšími klientmi tohto zariadenia," uviedla Bašistová.

 

Tieto osoby by podľa nej mali absolvovať vyšetrenie, ktoré by odhalilo ich možné deviačné sklony. Celkovo by sa podľa Bašistovej mali prehodnotiť úpravy podmienok fungovania resocializačných centier. Napríklad vyhláškou je potrebné spresniť podmienky výkonu resocializácie mladých drogovo a inak závislých klientov a tiež podmienky odbornej práce s ďalšími špecifickými referenčnými skupinami (týrané deti či obete obchodu s bielym mäsom).

 

Bašistová by ako poslankyňa rada pretavila závery z okrúhleho stola do konkrétnych zmien v zákonoch. Verí, že keď sa na téme bude pracovať systematicky a s podporou odborníkov, zavádzanie navrhovaných zmien by podľa nej mohlo byť úspešné. Závery z okrúhleho stola by podľa Bašistovej mali poslúžiť i ako podklad pri poslaneckom prieskume v resocializačných zariadeniach, do ktorých sa chystajú členovia parlamentného sociálneho výboru.

 

Tí skontrolujú 20 takýchto zariadení vrátane strediska Čistý deň. O prieskume rozhodli poslanci v týchto dňoch.

Čistý deň by mal prísť o akreditáciu, ministerstvu práce to navrhuje akreditačná komisia. Zariadenie sa môže odvolať, v takom prípade rozhodne minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Ten nedávno nepriamo naznačil, že v prípade potvrdenia pochybení odoberie galantskému zariadeniu akreditáciu.

 

Na Slovensku je celkovo 20 resocializačných zariadení. Z toho 19 je neštátnych s akreditáciou a jedno zriaďuje samospráva. Z týchto zariadení je deväť, ktoré ponúkajú miesta na výkon súdneho rozhodnutia. Práve tieto sú partnerom rezortu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies