Bartoška o filme Teória tigra: Chceli sme, aby to bolo veselé i smutné

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 08:11 • 2 min
Bartoška o filme Teória tigra: Chceli sme, aby to bolo veselé i smutné

PRAHA - V malebnej krajine neďaleko Prahy, v blízkosti riek Vltavy a Berounky, nakrútil Radek Bajgar novú českú komédiu s názvom Teória tigra.

slovakia

left justify in out

Do titulnej postavy svojho celovečerného debutu o starnúcom veterinárovi, ktorý sa snaží vymaniť spod vplyvu svojej manželky tým, že predstiera duševnú poruchu, obsadil Jiřího Bartošku. "Ženy si berú tigra, aby postupne z neho urobili králika," povedal k filmovej novinke dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Jiří Bartoška, ktorý veselú, ale aj smutnú komédiu začal nakrúcať krátko po chorobe.

 

 

"Myslel som si, že telo bude rýchlejšie zrekonštruované, predsa len boli 40-stupňové horúčavy a to natáčanie nebolo úplne jednoduché, mal som z toho čudný vnútorný pocit," prezradil herec s tým, že na svoje filmy do kina nechodí. V prípade Teórie tigra, v ktorom sa hlavný hrdina snaží získať späť vládu nad svojím životom a vydáva sa na cestu za slobodou, spravil výnimku. "Našiel som odvahu, šiel som sa na to pozrieť a páčilo sa mi to. Bol som rád, že som to nakrúcal a že sme ten príbeh vyrozprávali v tomto logickom poradí a s týmto nadhľadom. Chceli sme, aby to bolo veselé a zároveň, aby to bolo i smutné, a to sa nám zrejme podarilo," konštatoval Bartoška, ktorý sa vďaka novému filmu posadil po takmer 30 rokoch aj na bicykel. Diváci ho uvidia nielen šliapať do pedálov, ale aj liezť po skalách a dokonca chodiť do kopca. Vyskúšal si tiež úlohu neregulárneho pacienta psychiatrickej liečebne.

 

Po boku Jiřího Bartošku sa na filmovom plátne objavia i ďalšie herecké hviezdy. Manželku Olgu, presvedčenú, že za šťastie svojho muža je zodpovedná výlučne ona, čím na divákov môže pôsobiť mierne negatívne, ale "vždy to myslí dobre", hrá Eliška Balzerová. V úlohe babičky sa predviedla Iva Janžurová. Dcéru Olgu, ktorá tiež prevzala matkinu a babičkinu metódu "výchovy" a svoju "polovičku" sa snaží mať pevne pod kontrolou, stvárnila Tatiana Vilhelmová. "Je to jediná postava, ktorej trošku 'svitne', čo je príjemné, ale na mnohých ľudí pôsobí neznesiteľne. Mne ako herečke sa hrala výborne, človek sa na nej mohol vyblázniť," povedala pre TASR Vilhemová.

 

Vo hviezdnom hereckom obsadení figuruje aj Slovenka Lucia Siposová. "Ocitnúť sa v takejto zostave bolo nádherné. Pre mňa je to zase ešte film vo filme," komentovala svoje účinkovanie herečka a spisovateľka. Pútavé herecké obsadenie snímky, v ktorej si zahral aj papagáj s podozrením na alzheimera, stádo kôz, kráv a ďalšie zvieratá, dopĺňajú Pavla Beretová, Jiří Havelka a Jakub Kohák.

 

Pod scenár Teórie tigra sa spolu s režisérom Radkom Bajgarom podpísala Mirka Zlatníková. Za kamerou stáli Vladimír Holomek a Petr Koblovský. Autorom hudby je Jan P. Muchow. Snímku producentsky zastrešil Petr Erben, koproducentmi sú Česká televízia a RTVS. "Film sa bude hrať na Slovensku v 22 multikinách a 31 jednosálových kinách," informoval Marek Jeníček zo spoločnosti CinemArt, ktorá snímku uvádza do slovenských kín od 14. apríla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies