Barroso pred summitom urgentne vyzýva európskych lídrov na zodpovednosť

NETKY.SK • 21 Júl 2011, 07:22 • 2 min
Barroso pred summitom urgentne vyzýva európskych lídrov na zodpovednosť

Barroso pred summitom urgentne vyzýva európskych lídrov na zodpovednosť

slovakia

left justify in out

img

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes vystúpil pred novinármi akreditovanými v Bruseli s posolstvom k štvrtkovému summitu EÚ. Situácia je podľa neho veľmi vážna a nikto si dopredu nerobí nijaké ilúzie o tom, ako môže summit dopadnúť.
      "Zajtra, hlavy štátov a predsedovia vlád krajín eurozóny sa stretnú v Bruseli, aby sa postavili výzvam, ktorým čelí eurozóna. Nikto z nás nesmie mať nejaké ilúzie. Situácia je veľmi vážna a vyžaduje si odpoveď. Inak negatívne dôsledky budeme pociťovať v každom kúte Európy a aj za jej hranicami," povedal Barroso. Doplnil, že súčasná situácia si vyžaduje absolútne zapojenie každého, kto sa zúčastní summitu.
      Podľa predsedu EK prvky riešenia sú už známe, v podobe na akej sa na nich dohodli ministri euroskupiny počas minulotýždňového stretnutia v Bruseli. Pred štvrtkovým mimoriadnym summitom si však podľa neho musia všetci uvedomiť, že treba dať jasné odpovede na niekoľko otázok.
      V prvom rade treba zaistiť udržateľnosť gréckych verejných financií. Ďalej sa lídri musia dohodnúť na miere účasti súkromného sektora na záchrannom balíku pomoci. Nasleduje záväzok zabezpečiť väčšiu flexibilitu zásahov v rámci Európskeho finančného stabilizačného nástroja (EFSF), potom konsolidácia bankového sektoru a nakoniec prijatie takých opatrení, ktoré zabezpečia prísun hotových peňazí (likvidity) do európskeho bankového systému.
      "Mnohé z opatrení, ktoré by sme chceli zajtra prijať, sú v kompetencii členských štátov, ktoré na to majú potrebné nástroje. Členské štáty vždy hovorili, že urobia čo je potrebné, aby zaistili stabilitu eurozóny. Nuž, teraz nadišiel čas aby splnili svoje sľuby," uviedol Barroso. Pred novinármi zároveň dodal, že je tu aj zodpovednosť Európskej centrálnej banky (ECB), pričom však konečné riešenie existujúcich problémov si bude vyžadovať absolútnu zodpovednosť všetkých účastníkov.
      "Lídri musia prísť k rokovaciemu stolu a musia povedať čo môžu urobiť, čo chcú urobiť a čo sa chystajú urobiť. A nie že prídu a povedia, že toto sa nedá a tamto sa nedá urobiť. To je to, čo od nich žiadam. Vyzývam všetkých lídrov, aby preukázali, čo je to etika európskej zodpovednosti," uvádza predseda EK predstaviteľov vlád a štátov v posolstve, ktoré nebýva tradičným odkazom pred konaním summitov EÚ. Barroso uviedol, že je presvedčený o tom, že by malo byť v záujme každého členského štátu, aby sa vyriešili ťažkosti tých, ktorí musia znižovať svoj deficit a svoju zadlženosť a ktorí požiadali o pomoc a solidaritu.
      "Pravda je taká, že sme na sebe závislí. Toto nie je jedna z možností, toto je realita. V globalizovanom svete naši partneri sa spoliehajú na Európu, ale bez Európy a bez Európskej únie Európania nič neznamenajú. V globalizovanom svete vystupujeme ako celok, ako Európa, lebo ako jednotliví hráči nič neznamenáme," upozornil Barroso. Pripomenul, že euro je jedným z najväčších prínosov pre Európu, keď všetko ekonomické úsilie je postavené na jednotnej mene a jednotnom trhu. Ak by sa euro nepodarilo zachrániť, história by kruto odsúdila súčasnú generáciu európskych lídrov, upozornil Barroso.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies