Barroso: Európa musí pokračovať v reformách

NETKY.SK • 11 September 2013, 12:37 • 2 min
Barroso: Európa musí pokračovať v reformách

ŠTRASBURG - Hospodárske zotavenie v Európskej únii je na dosah, členské štáty však nesmú poľaviť v reformnom úsilí. Vyhlásil to v stredu predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

slovakia

left justify in out

Najväčšiu hrozbu pre krehké zotavenie predstavuje politická nestabilita, povedal Barroso v Európskom parlamente, kde vystúpil s výročným prejavom o stave únie. Eurozóna sa na jar tohto roku vynorila z najdlhšej recesie vo svojej histórii, keď banková a dlhová kríza takmer spôsobila rozpad menovej únie. Európa však zatiaľ podľa Barrosa v plnom rozsahu nepresvedčila finančné trhy, že dokázala vyriešiť svoje problémy.

"Zotavenie je na dosah. To by nás malo motivovať k pokračovaniu v našom úsilí ... dlhujeme to našim 26 miliónom nezamestnaných," uviedol predseda EK. "V tejto fáze krízy je úlohou vlád poskytnúť istotu a predvídateľnosť, ktorá trhom stále chýba ... V posledných rokoch sme sa presvedčili, že všetko, čo spochybňuje záväzok vlád k reformám je okamžite potrestané," varoval Barroso. Možnosť návratu k "starému" normálu neexistuje, EU musí vytvoriť "nový" normál, zdôraznil šéf komisie. 

Vlaňajší prísľub prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho využiť na záchranu eurozóny všetky dostupné prostriedky viedol v početných členských štátoch eurozóny k poľaveniu reformného úsilia. Odporu vlád čelia požiadavky Európskej komisie, akými sú reštrukturalizácie nesolventných bánk alebo obmedzenie právomoci odborov a hrozí, že plány na zavedenie bankovej únie a prísnejšiu kontrolu národných rozpočtov nenaplnia pôvodné očakávania, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies